Maxtestet – en skidåkares mardröm

Vissa beskriver det som en mardröm.
Andra tycker att det är en spännande upplevelse.
En sak är dock säker. Maxtesterna i Östersund lämnar ingen skidåkare oberörd.
– Det är tufft. Nog har det hänt att jag har hängt där i selen, säger Charlotte Kalla.

Med drag i åkningen. Så här ser det ut när Charlotte Kalla ställer sig på det berömda                                          testrullbandet på Vintersportcentrum i Östersund.?Foto: Olof SjÖdin/ÖP

Med drag i åkningen. Så här ser det ut när Charlotte Kalla ställer sig på det berömda testrullbandet på Vintersportcentrum i Östersund.?Foto: Olof SjÖdin/ÖP

Foto: Olof Sjodin

Östersund/Skidor2013-08-24 07:30

”Antingen så ramlar man av bandet, eller så skriker man så mycket man kan i slangarna man andas i eller så stoppar de bandet för att man är så slut så man bara snubblar fram.”

Orden kommer från landslagsstjärnan Anna Haags blogg och det hon beskriver är ett maxtest.

Maxtestet – en pärs

Världscupsäsongen närmar sig och under veckan som gått har samtliga åkare från det svenska skidlandslaget varit på Vintersportcentrum i Östersund för de obligatoriska syreupptagningstesterna på rullbandet.

I våras testades alla inför sommarträningen. Och nu har de alltså fått svar på om de har tränat rätt i sommar – om det krävs förändringar framöver eller om de ligger i fas inför den kommande OS-säsongen.

Det är framför allt maxtestet – det som Anna Haag beskriver – som tar på krafterna. Både fysiskt och psykiskt.

– Det är lite ångest precis innan, när man vet att man ska köra på det där bandet tills man ramlar ihop. Det är skräckblandad förtjusning, säger Piteås landslagsåkare Magdalena Pajala och får medhåll av klubb- och landslagskompisen Charlotte Kalla.

– Det är tufft. Man har ju hört om såna som bara har hängt i selen. Nog har det kanske hänt att jag också har hängt, men då har det varit för att jag varit så trött att jag snubblat till, säger Kalla.

”Jobbigt att plåga sig”

Maxtestet går i princip ut på att man kör så länge man orkar på rullbandet samtidigt som både lutning och fart ökar efter hand. Åkarna i A-landslaget klarar av någonstans mellan sex och nio minuter innan kroppen säger i från.

Charlotte Kalla beskriver hur hon, under sitt maxtest i onsdags, gång på gång fick kämpa för att hålla sig kvar på bandet.

– Ofta orkar man inte hålla sig framme på bandet. Då peppar de andra runtomkring: ”du måste fram på bandet, du kan inte hänga i slangen”. I onsdags tror jag att jag säkert åkte bak på bandet tre gånger. Då fick jag göra några spurter fram, det gäller att mobilisera sina krafter.

Både Kalla och Pajala fick dock bra besked under sina testdagar.

– Det är jobbigt att plåga sig in i det sista, men jag tyckte att jag lyckades riktigt bra nu. Jag slog mitt pers med 15 sekunder så jag är väldigt nöjd, säger Pajala.

Personliga rekord

Även Charlotte Kalla bättrade på sitt personliga rekord. Hon tycker att det är väldigt skönt att slå sitt gamla jag.

– Jo, jag åkte lite längre än vad jag har gjort tidigare, jag fick bra besked. Det är alltid skönt att känna att man utvecklas. Det tror jag är det skönaste, att känna att det går framåt. Sen gäller det att inte analysera ihjäl testerna. Man får mer se det som ett kvitto och ett riktmärke, säger Kalla.

Hur pass mycket jämför sig då åkarna med varandra? Inte så mycket, enligt Pajala. Men lite...

– Testet är ju främst för ens egen utveckling. Sen är det klart att man är lite nyfiken och kollar med de andra hur länge de har kört. Man är ju ändå en tävlingsmänniska, men framför allt mot sig själv. Man vill hela tiden slå sin förra tid, säger hon.

?Moa Höjer

Fakta Så här ser en testdag ut för åkarna

4 Moment 1:

Först scannas hela kroppen, före frukost. Kroppssammansättning, muskler och fett får sig en grundlig genomgång. Bland annat för att se så att varje åkare får i sig rätt energi så att inga muskler försvunnit eller tagit stryk under den hårda försäsongsträningen. Man kollar ocskå att det är balans i muskelsammansättning på höger och vänster sida av kroppen.

4 Moment 2:

Sub maxtest sker på rullbandet någon timme efter frukost. På rullskidor, med klassisk teknik, ska varje åkare ta sig igenom fem olika nivåer, fyra minuter på varje nivå. Mellan varje nivå gör man ett så kallat laktattest, ett test som möter andelen mjölksyra i blodet, på så sätt kan man se var man har sin tröskel.

4 Moment 3:

Maxtestet görs sedan efter några minuters vila. Varje åkare tar ut sig på rullbandet, fastspända i en sele. Till en början ökas lutningen för varje minut som går. Sedan ökas hastigheten. Det gäller att köra så länge man orkar. Testen brukar, för landslagsåkarna, hålla på mellan sex och nio minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!