Det är en häftig resa inom skidvärlden, som Tommy gjort sedan han som 15-åring blev uttagen till Val d´Isére och den stora ungdomstävlingen "La Scara Trophy" tillsammans med Anja Pärson.
Tommy ansågs tidigt, som en alpin talang, men gjorde de stora resultaten i skicross – som han bytte till i början på 2000-talet på grund av skador.
I skicross blev han som bäst trea i en världscuptävling, var på väg mot VM-guld 2005 när han föll och avrundade karriären med OS-start 2010.
– Jag är nöjd med karriären. Jag har levt i min dröm och kunnat åka skidor hela livet, säger han.
Tommy hann knappt ställa undan tävlingsskidorna innan han ställdes inför en ny utmaning: som förbundskapten i skicross.
Under fem år fick han vara med om en fantastisk utveckling och Sverige är numera etablerat i världstoppen.
Nu har han alltså vänt blad på nytt och, så att säga, gått tillbaka till de alpina rötterna.
Vad fick dig att tacka ja till jobbet som alpin chef?
– Möjligheten att påverka något som jag verkligen gillar. Det ser jag som en stor förmån.
Tommy säger att han har en bra känsla inför den världscupsäsong, som skulle ha inletts i mitten av månaden, men nu startar i slutet av veckan.
– Innan en säsong tror man alltid att man är världsmästare. Men det finns inget som oroar. Vi har haft en bra försäsong och allt har gått, som planerat.
Ett mål i vinter är damernas världscup i Åre i mitten av december, ett annat är parallellslalomtävlingen i Stockholm i februari.
Just februari blir en viktig period de närmaste åren menar Tommy och fokus sätts därefter. VM i St Moritz 2017, OS i Sydkorea 2018 och VM i Åre 2019 går ungefär vid samma tidpunkt.
– Det är ganska logiskt att vi jobbar för att vara så bra som möjligt under de perioderna och i de stora mästerskapen, säger han.
Den stora utmaningen som alpin chef?
– Tillgängligheten. Alpint är populärt, men vi har en utmaning i de mindre regionerna. Man får kämpa mera i till exempel Norrbotten än i Stockholm. Förhoppningen och tanken är att fler ska åka skidor.
Ekonomiskt anser Tommy att alpint har det relativt gott ställt. Budgeten för landslagen ligger kring tio miljoner - lite beroende på hur man räknar.
– Vi har ökat intäkterna sedan förra säsongen och har det, som krävs. Men man får aldrig tillräckligt. Vi är en liten nation i jämförelse med länder, som Frankrike, Schweiz och Österrike, men det är inte pengar, som gör vinnare.
För ett par veckor sedan presenterade alpint en fartsatsning. En sponsor går in med mellan 15-20 miljoner under en fyraårsperiod.
– Meningen är att vi ska få fram den kompletta skidåkaren. Idag tävlar vi bara i två av grenarna. Jag är övertygad om att det är en riktig satsning.
I de framtida målen nämns bland annat OS-guld 2022 och seger i det klassiska störtloppet i Kitzbuhel. Det känns som ganska tuffa mål.
– Det är en och annan, som tycker det. Men varför ska Sverige inte kunna ta ett OS-guld i fart? Vi går i alla fall in med den ambititionen.
Tommy avslutningsvis:
– Det är viktigt att vi skickar tydliga signaler. Vi tävlar på elitnivå för att vinna, inte för att delta.