OS-hjältens drömprojekt – i Haparanda

På 50- och 60-talen gick svenskarna man ur huse för cykeltävlingen mellan Haparanda och Ystad. Nu återuppstår Sverigeloppet – på OS-hjälten Bernt Johanssons initiativ.

1 augusti 2017 21:00

Det ursprungliga Sverigeloppet kördes vid tio tillfällen mellan 1951 och 1964. Starten gick alltid i Haparanda och målgång i samtliga lopp skedde i Ystad.

Så är fallet även den här gången. På fredag morgon går starten i Haparanda och torsdagen därpå – 177 mil senare – ska de ungefär 50 deltagarna gå i mål i Skåne. Cyklisterna tävlar i lag om mellan fem och tio personer.

Initiativtagare till Sverigeloppets återuppståndelse är Bernt Johansson, som vann OS-guld i linjelopp i Montreal 1976.

– Sverigeloppet är ett begrepp i cykelkretsar och svensk cykelhistoria. Jag har burit på den här idén i några år och nu förverkligar vi den, säger Bernt Johansson.

Efter ett 53 år långt uppehåll kan starten i Haparanda på fredag beskrivas som ett historiskt svenskt cykelögonblick.

– Det tycker jag absolut. Från början var Sverigeloppet en tävling som engagerade i princip hela Sverige, folk gick i princip man ur huse. Den idén tycker vi är värd att väcka till liv igen, även om det absolut inte blir samma folkfest som då. Det var en helt annan tid vi levde i då.

Bernt Johansson hoppas att Sverigeloppet kan växa och inom några år locka 200–300 deltagare. Det är just tillgången på duktiga cyklister som har fått honom att göra verklighet av projektet.

– Det finns så många vältränade cykelmotionärer nu för tiden, det ser man inte minst på hur fort folk kör Vätternrundan. Det finns flera tusen som rent fysiskt skulle klara av det här, så jag tänkte att det kanske man vara något för dem som verkligen gillar att cykla. Man får en rejäl utmaning samtidigt som man får se Sverige på ett fantastiskt sätt från cykeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa