Omöjliga jakten på storstjärnan: "Börjar vara rätt långt upp"

Tre etapper in i O-ringen ligger Hanna Lundberg tvåa – nästan fem minuter bakom omöjliga(?) Tove Alexandersson. "Kan inte jaga för mycket – då kommer misstagen", säger 22-åringen från Luleå.

Hanna Lundberg och Tove Alexandersson ligger just nu tvåa respektive etta i totalställningen i O-ringen.

Hanna Lundberg och Tove Alexandersson ligger just nu tvåa respektive etta i totalställningen i O-ringen.

Foto: Peter Holgersson

Orientering2024-07-25 13:15

Tvåa, fyra, trea. Hanna Lundbergs resultatrad under inledningen av O-ringen i Oskarshamn har varit med idel stabila topplaceringar. Under onsdagens sprint sprang hon in som trea – 49 sekunder bakom schweiziskan Simona Aebersold som närmast jagar Luleålöparen i totalen.

– Det är skönt att ha fått till tre bra lopp. O-ringen handlar om att springa stabilt och det har jag gjort. Jag är väldigt nöjd med den andraplatsen jag hittills har. Men det är mycket jobb kvar att göra, säger Hanna Lundberg.

Är det något lopp som sticker ut och du är extra nöjd med?

– Långdistansen första dagen tycker jag var väldigt bra. Fram till sprint-VM så har vi haft mycket fokus på sprinten och sprungit mycket asfalt inne i stan. Jag kände mig väldigt osäker på skogen och tycker jag fick till det väldigt bra där.

Sportens storstjärna Tove Alexandersson har dock imponerat under hela veckan i de småländska skogarna och fortsätter att dryga ut sin ledning. Hon har en seger och två andraplatser hittills. Hennes överlägsna ledning skapade hon under den första långdistansen när hon vann med nästan fyra minuter.

Nu har den 21-faldiga världsmästaren 4.42 ner till Hanna Lundberg.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det börjar vara rätt långt upp. Det får bli lite som det blir. Jag kan inte börja jaga för mycket. Då ligger jag för nära gränsen och börjar göra för mycket misstag. Att göra misstag här blir kostsamt när alla springer på så hög nivå.

undefined
I sprinten slutade Luleålöparen trea.
undefined
På söndag avslutas O-ringen med jaktstart.

Sedan 22-åringen började tävla i elitklassen har hon en andraplats i totalställningen från förra året som bästa notering. Då var det Sara Hagström som tog hem totalsegern. Men en pallplats här skulle hon dock hålla ännu högre.

– Det är väldigt många år sedan det var ett så här starkt startfält. Det är en annan grej i år än förra året. Men det är häftigt att alla är här.

O-ringen avslutas under lördagen med en jaktstart över en långdistans.

– Det brukar vara lite nervöst och laddat. Det ska bli riktigt häftigt att vara med där. Den ser jag fram emot.

Totalställning

  1. Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
  2. Hanna Lundberg, OK Renen +4.42
  3. Simona Aebersold, IFK Göteborg +8.17
  4. Natalia Gemperle, OLK Argus +8.37
  5. Marie Olaussen, Stora Tuna OK +9.01
  6. Sanna Fast, IFK Göteborg +9.26
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!