SOK gör prognosen utifrån 23 så kallade toppositioner – svenska aktiva (eller lag/stafettlag) som har varit på pallen upprepade gånger i VM eller i världscupen. Normalt sett tar man ungefär en medalj per var tredje topposition.
Vissa, som längdåkaren Charlotte Kalla, bidrar på egen hand med flera potentiella medaljplaceringar.
– Vi har ju aktiva som vid flertalet tillfällen har stått på pallen både i VM och på världscupen. Det är i första hand de som vi hoppas på. Och vi har några starka stafetter och ett teamevent i alpint, liksom curling- och ishockeylag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Förra våren kunde han bara lista 19 toppositioner. Att siffran nu är högre beror bland annat på stafettlagen i skidskytte, men också Jennie-Lee Burmansson. Det 15-åriga freeskiingstjärnskottet toppar världscupen i slopestyle efter att ha radat upp pallplatser i vinter.
– Jennie-Lee har gjort extrema resultat den här säsongen, hon sticker ut på det viset, säger Peter Reinebo.
– Vi pekar inte ut några aktiva som ska ta medalj, men hon har stått på pallen några gånger och kan mycket väl göra det igen på OS. Men alla som finns på listan har möjlighet.
Målet inför Sotji var elva medaljer (baserat på 29 toppositioner). Att utfallet blev hela 15 medaljer, varav elva i längdskidor, var en rejäl bonus och inget man kan räkna med igen, säger SOK-chefen.
– Vi har en trupp som har höga mål, men vi har en trupp som inte riktigt har samma kvalitet statistiskt som vi hade 2010 och 2014.
– Så det är ganska logiskt med ett lägre medaljmål än förra gången. Men det kan bli fler. Åtta kan bli tio, och tio kan bli tolv.
Den svenska truppen är i princip klar, med i dagsläget 109 idrottare – den största svenska truppen hittills på ett vinter-OS.
I den siffran ingår två ännu inte namngivna spelare i herrarnas hockeylag. Det kan också bli ytterligare någon slutlig, kompletterande uttagning senare i veckan.
På lördag, den 27 januari, anmäls den slutgiltiga svenska OS-truppen. (TT)