Nya kaptenen: "Vill träffa Emma Eliasson"

Nästa vecka tar hon över som förbundskapten för Damkronorna efter Leif Boork. Målet är att spika landslagstruppen så snart som möjligt. Nu avslöjar Ylva Martinsen att hon kommer att kontakta Emma Eliasson. "Jag hoppas självklart få sitta ner med henne", säger Martinsen.

23 mars 2018 14:00

Efter fyra år som förbundskapten för Damkronorna är det den 30 mars dags för Leif Boork att lämna skutan. Ylva Martinsen, före detta landslagsspelare och kapten för U18-landslaget, kliver då in i hans ställe.

– Det ska bli jätteroligt att börja, jag längtar, säger Martinsen.

Det blev klart redan i november att 41-åringen från Västerbotten skulle efterträda Leif Boork. Hon har haft flera månader på sig att förbereda sig.

– Det har varit fullt fokus på U18-landslaget, men jag har såklart hunnit tänka en del på vad som komma skall, säger hon.

Ylva Martinsen, tidigare Lindberg, kommer från Storuman men bor i Huddinge. Som spelare har hon vunnit både OS-brons och OS-silver. 2008 blev hon dessutom svensk mästare med Segeltorps IF.

Hur är hon då som coach?

– Jag är väldigt noggrann. Försöker jobba med en tydlighet hela tiden. Det är viktigt att spelarna och ledarna runtom mig känner att de har en roll och att de vet vad som förväntas av dem. Men noggrann och arbetsvillig skulle jag nog säga.

Arbetsvillig?

– Jag tycker att det är jätteviktigt att som ledare vara den som jobbar hårdast. Man kan inte gå och lata sig på sidan, inte för att jag tror att det är så många ledare som gör det. Men jag tänker att det är viktigt.

Att föregå med gott exempel?

– Ja, precis. Annars kan det vara svårt att stå inför spelarna och tycka att de ska jobba hårt, göra alla skitsaker och allt skitjobb.

Hur jobbar man hårt som ledare?

– Jag kommer att jobba mycket med individuella samtal och individuell feedback. Men ska man också vara väldigt förberedd på hur vi ska spela, förberedd på motståndarna. Själv vara pigg och fräsch.

De senaste åren har svensk damhockey kantats av en hel del kontroverser. I maj 2016 bestämde sig 14 landslagsspelare för att i ett mail kräva bättre villkor av det svenska ishockeyförbundet, man ville även ha bort Leif Boork som förbundskapten.

Det slutade med att förbundet höll Boork om ryggen. Spelare efter spelare backade i sin kritik. Till slut var det bara veteranerna Jenni Asserholt och Emma Eliasson som stod på sig. Det betydde slutet för dem i landslaget.

Ylva Martinsen vill inte gå in så mycket på Leif Boorks sätt att leda landslaget.

– Jag har aldrig haft Leffe som coach och kan inte säga vad han har för filosofi. Men jag tror att det säkert är vissa delar som skiljer sig mellan oss. Sen finns det kanske delar som liknar också. Det är trots allt hockey.

Hon poängterar dock vikten av att som ledare ha en god relation till sina spelare.

– Det är viktigt. Det är ju trots allt människor vi pratar om, man ska lita på varandra. Ska man nå maxprestation så tror jag att det måste finnas en grundtrygghet. Mitt jobb är att bygga förtroende för spelarna, så att de litar på mig. Likväl att jag ska kunna lita på dem.

Ylva Martinsen har ännu inte funderat så mycket på kommande spelartrupp, men hon hoppas på en revanschsugen stomme med OS-spelare från Pyeonchang.

Hon kommer att höra av sig till den förra Luleåkaptenen Emma Eliasson, som lagt skridskona på hyllan, och höra sig för om en eventuell comeback.

– Min plan är att i maj och juni åka runt till lite SDHL-klubbar. Då hoppas jag självklart få sitta ner med Emma, jag känner ju henne sen tidigare. Jag har inte pratat med henne ännu, men det skulle vara kul att sitta ner med henne såhär lite på äldre dagar.

För att se hur hon ser på framtiden?

– Ja, jag gillar ju Emma. Vi har spelat ihop i många år. Jag vill kolla av, se hur hon har det. Jag tycker att det är tråkigt att hon har valt att sluta.

Skulle det finnas en möjlighet för Emma Eliasson att göra comeback?

– Om hon vill och känner ett driv så tror jag absolut att hon kan komma tillbaka. Men det är lite upp till Emma själv.

Hon är välkommen i Damkronorna?

– Ja, gud. Vi behöver alla svenska spelare i ligan. Det är kul om fler vill komma tillbaks. Det är inte som att hon är lastgammal på något sätt.

Leif Boork har pratat mycket om att han tycker att det är för många utländska spelare i SDHL. Vad tycker du om det?

– I den rollen jag har vill jag såklart se svenska profiler och duktiga spelare. Men nu är det som det är. Jag tror inte att det är någonting man ska haka sig fast vid, det finns ju regelverk som styr det där.

Med en vecka kvar tills hon tar över som förbundskapten har Ylva Martinsen fullt fokus på SDHL-slutspelet där semifinalerna nu pågår.

Hon tror väldigt mycket på Luleå Hockey/Mssk.

– Rent spontant så känns Luleå väldigt starka, jag såg när de mötte Djurgården i den första semifinalen. Men det ska avgöras också. De ska fortfarande vinna en match till mot Djurgården för att ta sig till final. Sen känns Linköping som ett starkt slutspelslag i år. Men jag håller nog ändå Luleå som favoriter med tanke på det jag har sett under slutdelen av säsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!