Nya generationen Tiger: "Bara så kul å köra"

I mer än tio år har Fredrik Tiger tillhört toppen inom norrbottnisk rallycross. Nu har han fått konkurrens – av sin yngste son. Under sin debutsäsong har 19-årige Simon Tiger visat att han kan fajtas med de bästa.

20 augusti 2017 21:09

Den här säsongen har de som följer rallycrossen i norr fått en ny Tiger att följa. 19-årige Simon Tiger från Lantjärv utanför Kalix har under några år kört folkrace men den här sommaren har han fått kliva in i en riktig rallycrossbil.

Då tändes en låga inom honom och den brinner fortfarande lika starkt.

– En folkracebil är ju som att köra en moppe i jämförelse. Det går ju mycket söligare. Det är jäkligt roligt det också men att sitta i en rallycrossbil är något helt annat. Det går så fort hela tiden. Ett misstag och man är körd så det är också väldigt, väldigt svårt, säger han.

Han har under många år varit en riktigt talangfull bandymålvakt som också har fått prova på att träna med Kalix Bandys A-lag. I år kommer han att vakta Nyborg SK:s mål och det kan också bli tal om spel med Kalix Bandys P19-lag.

Samtidigt är passionen för rallycrossen så stor att han inte lär få några fritidsbekymmer.

– Jag gillar ju bandyn också men just nu är det rallycrossen som har fångat mig. Det är bara så himla kul å köra, säger han.

Motorintresset har också följt honom genom hela livet.

– Jag körde ju fyrhjuling och cross när jag var liten. Ja, det kunde väl hända att jag körde lite bil också när jag var mindre. De senaste åren har det blivit folkrace och snöskoter, säger han.

Simon Tiger debuterade under sommaren och han inledde i Skellefteå i juli med att bli sist i samtliga kvalheat.

– Jag hängde på hyfsat tycker jag så jag är ändå ganska nöjd eftersom det var min första tävling, säger han.

Han fick lika fullt köra semifinal – och där gick det bättre. Han slutade sedan trea i semin och bara det var en bedrift i sig. I finalen fick han problem med bilen.

– Krängaren bak gick sönder och då är det väldigt svårt att köra bilen men jag lyckades att ta mig runt i alla fall så jag slutade sexa, säger han.

Och pappa Fredrik Tiger är både glad och imponerad av sonens framfart.

– Det är jätteskoj att ha med sig Simon i det här och han har ju en ruskig talang. Han är i princip lika snabb som mig på banan redan nu. Det kommer att bli riktigt bra bara han får nöta på lite till, säger pappa Tiger.

Under Norrlandsveckan i Kalix fick 19-åringen sedan uppleva hur det är att komma först över mållinjen.

– Jag började ju undra var de andra var när jag vart själv där framme. Jag trodde ju att det hade hänt något när jag var helt ensam i täten men på videon efteråt såg jag ju att jag till och med drog ifrån ett tag, säger han.

Han höll hela vägen och körde hem segern i det första heatet i klassen Supernationell. I semifinalen hakade han på rutinerade Thomas Öhman från Älvsbyn och det tog honom till en ny final.

Där blev han fyra.

– Jamen jag var ju jätteglad. Att bli fyra baki gammalrävarna, säger han och ler.

I klassen Supernationell kör han bland annat mot sin pappa och Kalix bägge tigrar kör både i orange. Till vintern ska en ny orange BMW byggas och tanken är att han ska köra den medan Fredrik Tiger får ratta den Volvo som sonen kör den här säsongen.

– Det blir en supernationell bill. En BMW E46. Det känns bra att veta att man ska få köra en sån bil istället före en Volvo. Nog kör jag hellre en BMW, det är det man har vuxit upp med, säger han.

Den 2 september kommer han åter att kliva in i sin orangefärgade tävlingsbil när DM avgörs på Kalix motorstadion.

– Jag vill ju vinna, så är det. Men det är ju svårt för jag har ju inte kört lika mycket som de andra.

Är en finalplats realistiskt?

– Final är ett måste. När vi tävlade i Piteå slutade jag fyra i semin och missade finalen. Jag var inte i form, kände mig hängig innan. Jag borde kanske ha sänkt förväntningarna därför men det var ändå tungt att missa finalen. Jag var tjurig som tusan. De andra var nöjda över att jag hade kört så pass bra men jag var tjurig som fasen. Jag visste ju att kan mer.

Nästa säsong kommer du att möta din pappa i SM?

– Det ska blir roligt, en utmaning. En stor utmaning blir det ju.

Vem vinner?

– Det blir nog jag, förhoppningsvis. Annars kommer han att vara så kaxig, gubben, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Nordlund