Hon är hotet mot Kalla

Det pratas om mediehysteri kring det svenska landslaget.Men det är inget mot hur det är för Norge.

Förhands World Cup Gällivare

Förhands World Cup Gällivare

Foto: Pär Bäckström

NSD2010-11-20 10:45

Inför årets säsong har landets stora kvinnliga stjärna Marit Björgen slutat prata med media två dagar före tävlingarna bara för att kunna förbereda sig i lugn och ro. Så när det norska landslaget hade presskonferens under fredagen fanns inte Björgen på plats.
Ändå är det den 30-åriga, femfaldiga OS-medaljören från Vancouver, som det mesta kretsar kring.
Och det är heller inte så konstigt. När Norge hade sitt genrep i Beitostölen förra helgen vann Björgen fristilsloppet över 10 kilometer i överlägsen stil.
Redan efter första varvet ledde hon med 40 sekunder.
Då sa ledarna till henne att bromsa.
Fortare än herrarna
- Hon åkte fortare än flera av herråkarna i den nationella gruppen på det första varvet, berättar landslagschefen Åge Skinstad.
I det norska lägret pratar man också om en trolig duell mellan just Björgen och Charlotte Kalla.
- Jag tror det kan bli en kamp mellan dem, säger den norske damkaptenen Egil Kristiansen och fortsätter:
- Jag håller nog ändå Kalla som en liten favorit. Det är hennes hemmabana och hon vann här för två år sedan. Med Marit i bra form kan hon åka riktigt bra. Sedan ska vi heller inte glömma bort Justyna Kowalczyk.
Landslagskollegan Therese Johaug är också oerhört imponerad över vad Björgen visat upp så här långt under säsongen.
- Marit har varit riktigt stark hela hösten. Det kom inte som någon överraskning att hon åkte så bra som hon gjorde i Beitostölen. Det ska bli riktigt intressant att se vad hon kan göra i morgon mot övriga världseliten, säger norskan till NSD.
"Åkte riktigt bra i genrepet"
Charlotte Kalla och Anna Haag då?
- Det är riktigt starka konkurrenter. Jag har hört att de ha gjort ett fantastiskt bra jobb i sommar och höst. Men de är inte oslagbara. Och det är det som gör årets säsong extra kul, just att det finns så många bra åkare.
Men hos grannlandet tror man också på just Therse Johaug.
- Det ska bli intressant att följa Therese i morgon. Hon åkte riktigt bra i genrepet och hon kan mycket väl vara den outsidern som kan slå till, säger Egil Kristiansen.
Johaug själv förklarar också att hon känner sig i bra slag efter ett lyckat genrep.
- Det känns bra tycker jag. Det gick väldigt bra i Beitostälen och jag känner själv att jag har gjort ett bra jobb under sommaren. Jag känner mig absolut redo för att möta resten av världseliten här i morgon, säger Johaug.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om