Hundraåringen som är på väg tillbaka

Luleå Sportklubb fyller hundra år i år och nu ska ökenvandringen vara över. Efter några magra år gör LSK en rejäl satsning och får favorittipset i norra fyran.

Daniel Sandberg och Johannes Lundberg i Luleå SK.

Daniel Sandberg och Johannes Lundberg i Luleå SK.

Foto:

NORRBOTTEN/FOTBOLL2015-05-09 08:44

- Målsättningen är att vara med där uppe, fastslår Daniel Sandberg och Johannes Lundberg, som båda är spelare och assisterande tränare.

Anledningen till optimismen är att LSK tagit tillbaka flera hemvändare. I fjol, då klubben räddade kontraktet i fyran i sista omgången, handlade det närmast om en juniorlag med Daniel Sandberg som nestor.

Men Sandberg upplevde ett skadefyllt år och det unga laget hade en tung säsong. I år är han bättre tränad - och ser spelsugen ut.

– Klubben gör en rejäl satsning med tanke på jubileet. Jag anser att en klubb som LSK hör hemma i trean. Nu har vi en bra blandning av rutinerade spelare och ungdomar, säger han.

Sandberg har ett förflutet i division 2 med Bodens BK. Men pendlandet blev för jobbigt och han valde att ta steget tillbaka till moderklubben.

Johannes Lundberg valde också att tacka nej till tvåan med Bergnäset för att söka sig ner till fyran.

Varför?

– Jag har fortfarande ambitioner. Men tiden räckte inte till när det gäller jobbet. Så när LSK hörde av sig var valet lätt, säger han.

Med Sandbergs snabbhet och Lundbergs blick och utmärkta distansskytte har LSK grundpelarna för en framgångsrik säsong.

LSK får bekänna färg direkt. IFK Kalix borta i premiären - det luktar seriefinal redan i första omgången.

Kalix, som svarade för en utmärkt höst i fjol, har en bred trupp och vi tror att IFK och Lira blir det två starkaste utmanarna till seriesegern.

Skogså med Dacian Dacin som spelande tränare ser spännande ut och med en bra start kan Bodenlaget blanda sig i toppstriden.

Övertorneå ska aldrig räknas bort, men generationsväxlingen gör att en mittenplats är realistisk.

I södra fyran står Alvik inför samma utmaning som Luleå SK: att vända en nedåtgående trend. Men Alvik gör det på ett annorlunda sätt: en nysatsning på unga förmågor.– Vi bygger ett nytt lag. Vi kan hamna varsomhelst i serien. Det är jättespännande, säger tränaren Kenth Wärja.

Det är bara en spelare, Linus Backman, kvar sedan "storhetstiden".

Alvik är ingen given favorit. Men det finns fotbollskultur och många engagerade ledare inom föreningen. Frågan är om det unga laget redan nu är moget för uppflyttning.

Storfors, Arvidsjaur och Munksund/S bör också kunna blanda sig i toppstriden.

NSD tippar Topp tre i norra fyran

1)Luleå SK

2)IFK Kalix

3)Lira

NSD tippar Topp tre i södra fyran

1)Alvik

2)Storfors

3)Arvidsjaur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!