NHL-bossens hyllning till Luleås succéforward

Emil Larsson blev Luleå Hockeys stora hjälte. Igen. Den här gången dessutom inför ögonen på en rad NHL-klubbar. "Jag är säker på att många NHL-klubbar kan ha nytta av en sån typ av spelare", säger Dale Tallon, general manager i Florida Panthers.

1 mars 2018 22:06

Det stod 1–0 efter två perioder.

Sedan klev Emil Larsson in i handlingarna.

Luleå-forwarden satte 2–0 efter 11.32 av den tredje perioden. Einar Emanuelsson hittade Larsson i slottet – och hans direktskott satt otagbart bakom Christian Engstrand i Mora-kassen.

En minut och två sekunder senare var det dags igen. Då satte Emil Larsson en straff, som Johan Forsberg hade jobbat fram.

De två Emil Larsson-målen gjorde att Luleå vann hemmamatchen mot Mora med 3–0. Det gjorde att Luleå-forwarden nu också gjort 23 mål den här SHL-säsongen.

Torsdagens målsuccé kom dessutom inför ögonen på ett stort antal representanter från Florida Panthers, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Winnipeg Jets och Minnesota Wild.

– Det finns många väldigt bra spelare inför draften. Luleå har två spelare som är riktigt bra. Vi åker dit talangerna finns. De kommer inte till oss, så vi får komma hit, säger Dale Tallon, Florida Panthers general manager.

Han syftar på Luleås jättetalanger Isac Lundeström och Nils Lundkvist.

– Jag gillar dem båda. De har riktigt högt hockey-IQ. Nils kan verkligen spela på sin position.

Tror du att båda kan gå i första rundan i draften?

– Jag kan inte prata om det. Men det är riktigt bra spelare. Sverige är djupt i år och många kan gå draften. Jag bedömer spelarna nu.

Sedan kommer Dale Tallon in på den glödheta forwarden Emil Larsson.

– Han har gjort 23 mål i år. Han kan verkligen skjuta, den pojken. Han vet var han ska sätta pucken och han vet var han ska befinna sig. Jag njöt av att se honom spela i dag.

Tror du han kan bli aktuell för NHL-klubbar?

– Målskytte är extremt viktigt. Det är svårt att hitta målskyttar. Jag är säker på många NHL-lag kan ha nytta av en sån typ av spelare.

Tvåmålsskytten Emil Larsson själv

– Det var inte vår bästa match, men det var tre otroligt viktiga poäng inför slutspurten här. Det är poängen tar med oss. Spelet kan vi önska oss mer av, säger han.

Hur het skulle du själv säga att du är nu?

– Jag vet inte. Jag får en straff som "Foppa" fixar och Einar ger mig ett jättebra pass som jag kan dunka. Jag gör rätt som trycker dit den, men jag får mycket hjälp av lagkamraterna.

Vad beror succén på?

– Bra lagkamrater, mycket självförtroende och ett bra skott.

Om berömmet från NHL-bossen, säger han:

– Det är jättekul. Vi har Einar (Emanuelsson, Isac och "Nisse" som är superheta inför draften. Nånstans får jag tacka dem för att jag får spela med dem, så jag får lite ögon på mig med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Danielsson