NHL-målvakten: "Alla har rätt att spela hockey"

Han har uppmärksammats för sin regnbågsflagga på masken. Nu vill NHL-målvakten Anders Nilsson lyfta en viktig diskussion. "I och med att sporten alltid varit en machosport kan det vara så att de som är gay väljer att sluta med idrott i ung ålder", säger han.

Foto: Jeffrey T. Barnes

New York/ishockey2017-01-04 10:35

Det är fortfarande några timmar kvar till bortamatchen mot New York Rangers. Anders Nilsson, 26, har ätit upp sin pasta och köttfärssås och laddar som bäst inför uppgiften att vakta Buffalo Sabres kasse i Madison Square Garden.

– Det är alltid kul att komma till New York, det är en speciell stad på många sätt och vis. Det är kul att komma hit och spela i Garden också, det är en lite speciell arena. Den är annorlunda mot många andra hallar.

Norrbottningen Anders Nilsson klev sen in och svarade för en toppinsats. Han överglänste Henrik Lundqvist i hemmamålet och räddade 24 av 25 skott när Buffalo vann med 4–1.

Det var hans tolfte NHL-match för säsongen. Han har en räddningsprocent på 92,8.

– Det rullar på ganska bra faktiskt. Självklart hade jag velat spela fler matcher, men samtidigt har Robin (Lehner) spelat väldigt bra i varje match han spelat och han har gett oss chansen att vinna. Men i det stora hela har det känts väldigt bra för mig, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag trivs väldigt bra i Buffalo och i laget. Organisationen är jättebra, det finns inget att klaga på.

Vad är det du gillar?

– Det gör mycket hur det är runt omkring. Organisationen tar hand om spelarna på ett väldigt bra sätt och vi har en väldigt bra sammanhållning i laget. Buffalo som stad är inte jättestor, det finns kanske inte så jättemycket att göra runt omkring. Men jag är från Luleå och uppvuxen i en lite mindre stad. Det känns mer som hemma. Det är lättare att ta sig runt och det blir mer personligt på något sätt. Sen har vi Toronto en och en halv timme bort med bil, om man vill ta sig till en större stad.

Berätta mer om hur din säsong varit så här långt.

– Det har känts okej. Sen känner man själv att man alltid har lite mer att ge, man är aldrig helt nöjd. Jag vill få ut mer av mitt spel, men på det stora hela är jag nöjd med de matcherna jag spelat hittills. Jag tycker att det gått bra.

Du säger att du vill hjälpa laget att vinna matcher. Ni har haft det tungt hittills. Vad tror du om fortsättningen?

– Vi har egentligen alla delar som krävs för att vi ska vara ett bra lag, som slåss om en slutspelsplats och kanske kunna gå till slutspel. Men som vi spelar nu har vi en ganska lång väg dit. Vi spelar väldigt ojämnt. Spelar vi jättebra så vinner vi mot vilket lag som helst, men nästa match kan vi gå ner oss totalt och skapar ingenting. Men vi är samtidigt ett ganska ungt lag. Vi måste kanske lära oss vad som krävs varje dag, varje träning och varje match, för att vi ska få resultat.

För en tid sedan blev Anders Nilsson en stor snackis i hela hockeyvärlden. Anledningen: Han har en regnbågsflagga på sin hockeymask.

En mängd tidningar uppmärksammade detta. Det gjorde även NHL:s officiella hemsida.

– Jag och många andra målvakter har någon symbol för någonting. Det kan kanske vara för bröstcancer eller ett emblem för någonting annat. Tanken väcktes förra året när jag spelade för Edmonton. I en all star-match och när vi hade en skills competition använde hela laget regnbågstejp. Då fick jag höra att Edmonton var det första laget i Nordamerika att uppmärksamma regnbågsflaggan inom hockeyn.

– Det reagerade jag på, jag tyckte att det var märkligt att Edmonton var det första laget. Då var vi ändå inne på 2016.

I somras skulle Nilsson göra sin nya mask, i samarbete med David Gunnarsson.

Då ville Nilsson bli den första målvakten med en regnbågsflagga på hjälmen.

– Jag visste att ingen annan målvakt här borta hade gjort det. Jag ville vara först med det. Jag ville att det skulle uppmärksammas mer inom hockeyn, att det inte är något problem. Jag tycker nästan det är synd att det ska behöva bli en så stor grej av det här.

Hur då?

– Jag tycker inte att det ska vara några konstigheter. Visst, jag hoppas att man kan stötta någon på något sätt, att det här kanske hjälper någon. Framför allt i de yngre åldrarna. Ingen ska behöva sluta beroende på vilken läggning man har, eller vilket kön man tycker om. Alla ska kunna fortsätta med idrott. Men det..., säger Nilsson och tystnar någon sekund

...borde vara självklart?

– Precis.

Varför tror du att det blir en så stor grej då?

– Hockey är en machosport och har den kulturen. Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter upp det. I och med att sporten alltid varit en machosport kan det vara så att de som är gay väljer att sluta med idrott i ung ålder. De kanske blir utfrysta eller känner att de inte passar in på något sätt. Det är synd, för man kanske tappar dem. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram det här och prata om det. Det spelar verkligen ingen roll vilket kön man tycker om. Alla har rätt att spela hockey eller tycka om idrott.

Du har spelat i Ryssland, i flera NHL-lag, i landslaget och i SHL. Har du haft en lagkamrat som, inom laget, varit öppet bi eller gay?

– Nej, ingen alls. Ingen som jag känner personligen. Men det kan mycket väl vara någon som varit det, utan att det kommit ut eller att jag vetat om det.

Nilsson utvecklar senare i intervjun varför han tycker det är synd att hans mask blivit en så stor grej.

– Det här skulle ha gjorts långt tidigare. Hemma i Sverige är vi mycket längre fram än vad vi är inom den nordamerikanska hockeyn. Vi har Kiruna, som började spela i regnbågsfärgerna och många andra lag och klubbar. Sen finns det otroligt mycket mer vi kan göra i Sverige med, framför allt inom SHL. Jag tycker att det kan lyftas fram mer där med. Likaväl som att man lyfter fram andra kampanjer, mot prostatacancer eller bröstcancer.

– Men det kommer mer och mer. Jag tror det kommer bli bättre. Vi i Buffalo ska göra någon kampanj här i februari med, men jag vet inte riktigt vad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!