Övertygad: Blev påkörd för att hon är kvinna

Hon är ensam kvinna bland män. Ibland märks det – när Jessica Bäckman blir påkörd i 150 kilometer i timmen. "Det är olika kulturer i olika länder. I vissa länder tror jag inte att en del tycker att kvinnor ska sitta i en motorsportbil", säger Bodenföraren.

"Man måste få killarna att respektera dig på banan, annars är det kört."

"Man måste få killarna att respektera dig på banan, annars är det kört."

Foto: Herman Öberg

Motorsport2022-07-23 07:00

Jessica Bäckman stormar mot domaren. Hon har nyss blivit tryckt av banan av sin konkurrent. Eller inte bara tryckt. Hon har blivit rammad rätt in i sidan och var en hårsmån från att åka in i muren.

Bredvid henne går hennes konkurrent. Han skrattar. 

– När vi gick upp till domaren sa han att han gjorde det med flit, men han fick ändå inget straff. Och det fortsatte så hela året. Han stod bara och skrattade åt mig.

Första tävlingen i TCR Europe (Europaserien för standardvagnsracing) är skräckexemplet Jessica Bäckman brukar dra upp för att beskriva hur det ibland är att vara just ensam kvinna.

Det här var säsongen 2020.

I år är det helt annorlunda, nu flyger hon fram genom tyska serien. Men 2020 var kanske det värsta året i hennes karriär.

Det är svårt att leda hennes teori i bevis, men känslan hon får är att hon varit utsatt på grund av hennes kön. Redan från tiden när hon körde gokart.

– I gokart körde jag med rosa hjälm ett tag. Då tyckte jag att de körde på mig hela tiden, men när jag bytte hjälm blev jag inte påkörd lika ofta, säger Jessica Bäckman som känner sig tvingad att prestera extra bra för att sätta sig i respekt.

– Som året i Europa när allt gick skit, jag var ju seriöst utanför banan i alla lopp utom ett och det var för att de inte hade någon respekt för mig. I tyska serien började jag med att vinna första tävlingen och där insåg alla: "Shit, hon är duktig." De har respekt för mig nu och det är kul. I Salzburgring när jag fick starta sist och skulle köra mig uppåt i fältet kom jag nära en och blinkade två gånger. Då bromsade han på sig och körde av. Sen kom jag ifatt nästa och samma sak hände igen. Det är som att de är rädda för mig nu.

Jessica Bäckman
Jessica Bäckman

Även den här säsongen är Jessica Bäckman ensam kvinna i tyska TCR-serien.

– Det var en här innan (Michelle Halder) som blev den första kvinna att vinna ett race i Tyskland. Men nu har jag vunnit fyra. Och om jag skulle vinna serien skulle jag bli historisk som den första kvinna att vinna TCR-mästerskap (standardvagnsracing).

När racingföraren kom in i sporten och började köra Norrlandscupen som liten flicka var det inte så stor skillnad i könsfördelningen. Tvärtom var det många gånger fler tjejer än killar som körde karting. Men med åren trillade de av och i väldigt många motorsporter består startfälten till stora delar av manliga förare.

– Vi måste bara få upp några positiva exempel och jag hoppas verkligen att jag kan bli ett exempel för att det går för kvinnor att komma långt i motorsport, säger 24-åringen från Boden.

Det har inte bara varit negativt att vara ensam kvinna. Hon har varit unik. Förra året var Jessica Bäckman den första kvinnliga föraren i VM-serien. Det har lett till mer uppmärksamhet och bättre chans att locka sponsorer. Brorsan, Andreas Bäckman, tävlade på samma nivå men fick kämpa hårdare med affärer – även om de kunde dra nytta av varandra som syskon.

– Nu vill jag inte att de ska sponsra mig bara för att jag är kvinna, jag vill få det för att jag är duktig, men jag får ändå mer publicitet än Andreas även om vi skulle göra samma resultat, säger Jessica som förutom att marknadsföra sig själv även har ett jobb som marknadskoordinator.

Enda orosmolnet den här säsongen är motorn. Om hon skulle välja att byta motor innan ett lopp måste hon starta sist i det loppet. "Det har jag inte råd med."
Enda orosmolnet den här säsongen är motorn. Om hon skulle välja att byta motor innan ett lopp måste hon starta sist i det loppet. "Det har jag inte råd med."

Sponsorer är i nuläget livsviktiga för Jessica Bäckman. Motorsport är dyrt. Standardvagnsracing i Europaserie, VM-serie och nu tyska serien är väldigt dyrt.

Bäckman berättar att det är hennes familj som får stå för stora delar av hennes satsning på motorsporten. Och det är så det ser ut för hennes konkurrenter också, förutom de som har fått bra kontrakt med en fabrikant eller ett racingteam.

Bara att komma in i motorsporten med gokart kan vara påfrestande.

– Man måste ha en förmögen familj eller sponsorer som satsar på en för att kunna börja med det, annars kommer man inte långt. Vill man komma långt i karting är det nästan lika dyrt, eller dyrare, än det jag kör i dag och det är ganska sjukt egentligen.

Pappa Tomas har varit väldigt engagerad i både Jessicas och Andreas Bäckmans racingsatsningar. Tomas är en del av Jessicas team i år, tillsammans med den rutinerade tyska föraren Marc Basseng. Men nu kan det bli en brytpunkt. Just därför är årets resultat viktiga – för att kunna få ett kontrakt som ger henne möjligheten att satsa 100 procent på sporten och inspirera fler tjejer att nå dit.

– Nu fick jag en ganska billig körning i Tyskland, billigare än Andreas i Sverige. Då fick vi, med hjälp av sponsorer, ihop det som familj den här säsongen. Men pappa säger att det inte går att lägga mycket mer pengar framöver, att det här blir sista året. Så nu försöker jag bara göra så bra resultat jag kan och försöka få någon att satsa på mig nästa år och vill ingen det kanske det slutar så här.

– Marc Basseng känner väldigt många och försöker också jobba för att jag ska få ett kontrakt. Sen finns det bra möjligheter i USA också. Där är motorsport stort och kan man komma dit går det att få bra avtal. Men Sverige är jäkligt tufft att få ihop något i.

Jessica Bäckman ligger tvåa i tyska TCR-serien där hon kör för Roja Motorsport i en Hyundai Veloster N TCR.
Jessica Bäckman ligger tvåa i tyska TCR-serien där hon kör för Roja Motorsport i en Hyundai Veloster N TCR.

Som tur var har säsongen gått bra hittills. På de sex inledande tävlingarna har Jessica Bäckman vunnit fyra och ligger tvåa i totaltabellen.

Vad är hemligheten bakom årets framgångar?

– Jag har ju alltid vetat att jag kan köra bil, men jag har inte fått ut det på banan. Något år har det nästan bara varit krascher och något år oflyt i alla kval. Det har alltid varit något. Men nu är det som att allt bara stämmer. Jag känner mig bekväm i bilen, med Marc med mig utanför bilen och jag har lärt mig mycket under åren. Förra året var egentligen ett skitår, men jag tror att vi ändå lärde oss mycket av att köra VM-serien. Det är många faktorer, säger hon och fortsätter:

– Jag tror också att det är att jag har ett jobb som jag lägger väldigt mycket tid på, så att det inte bara blir racing. Jag har inte lika mycket tid att spekulera inför tävlingar som kan vara jobbigt att bara tänka på. Jag trodde först att det skulle vara dåligt att ha en massa annat att tänka på, men det har nästan bara varit bättre. Jag vet inte, det är bara som att allt stämmer och det är kul när det äntligen träffar rätt.

Nästa tävling för Jessica Bäckman är på Nürburgring 5-7 augusti. Om hon inte behöver byta motor igen eller får annat tekniskt strul, vilket skulle leda till att hon får starta i sista led, siktar hon på att äta upp avståndet till danske föraren Martin Andersen som leder totalställningen med 164 poäng, åtta poäng före Jessica Bäckman.

"När jag började i Norrlandscupen var vi fler tjejer än killar och det var tjejer på pallen typ hela tiden, men efter några år slutade tjejerna."
"När jag började i Norrlandscupen var vi fler tjejer än killar och det var tjejer på pallen typ hela tiden, men efter några år slutade tjejerna."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!