Nu ska Finska mästerskapen avgöras – i Kalix

I slutet av mars inleds SM för isracing i Morjärv, Kalix. Men det är inte det enda nationella mästerskap som kommer hållas där i år. Till helgen kommer nämligen den finska motsvarigheten genomföras i Kalix.

Till helgen intar ett hundratal finländare Morjärv för att göra upp om Finska mästerskapet i isracing.

Till helgen intar ett hundratal finländare Morjärv för att göra upp om Finska mästerskapet i isracing.

Foto: Anders Blomqvist

Motorsport2023-03-08 15:03

Tävlingsansvarige Leif Rönnlund berättar att samtalen startade för två år sedan, då han började pratade med en finsk förare om att hålla tävlingar i Kalix. Initialt pratade de om ett framtida Nordiskt mästerskap, men i höstas kom ett mer oväntat förslag.

– Finska förbundet kontaktade oss i oktober/november och frågade ifall vi var intresserade att hålla i en tävling för Finska mästerskapet här. De pushade för det och vi tyckte det lät kul, så i december stod det klart att det skulle bli av, säger Rönnlund.

Hur kommer det här sig?

– Efter pandemin har intresset för isracing varit väldigt låg bland förarna i Sverige, medan Finland haft motsatt problem. De har väldigt många förare, men inte så många arrangörer. I fjol kunde de bara köra en enda tävling i isracing, så det här blev en vinnande kombination för båda parter.

Till helgen förväntas hundra förare ställa upp i Morjärv. Trots att det funnits intresse från norrbottniska förare att ställa upp är det ännu ingen som har anmält sig, och förutom en ensam estlänning är alla deltagare från Finland. Utöver förarna är det även trettio finska funktionärer som kommer över för att hjälpa till.

Med tanke på hur nära det är till gränsen räknar Rönnlund med iallafall 500 personer i publiken.

– Vi hoppas på en bra tävling och ett framtida samarbete med Finland. I framtiden blir det nog något nordiskt mästerskap arrangerat här också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!