Här är mannen bakom monsterbilen i Race of Champions

Den är ett monster. Drivs av el och helt galet snabb. Accelererar upp emot 100 kilometer i timmen på 1,5 sekund och kostar fem miljoner kronor att köpa. Mannen bakom superbilarna i Race of Champions heter Andreas Eriksson: "Jag älskar istävlingar, det är svårt och exotiskt, alla vill prova" säger han.

Chefen i garaget. Andreas Eriksson har byggt de flesta av superbilarna som körs under Race of Champions. Och alla är vänliga mot miljön.

Chefen i garaget. Andreas Eriksson har byggt de flesta av superbilarna som körs under Race of Champions. Och alla är vänliga mot miljön.

Foto: Micke Lindgren

Motorsport2023-01-27 12:16

Vi träffar Andreas Eriksson i ett stort tält ute på Pite Havsbad där superbilarna förbereds inför helgens motorfest.

Eriksson är ett stort namn inom utvecklingen av bilarna i motorsportvärlden. Det inte Eriksson vet om bilar är inte värt att veta.

Men det handlar inte bara om snabbare, starkare, bättre. Det ska vara vänligt mot miljön också.

– Jag är emot fossila användanden, motorsport handlar om relevans och då måste vi hjälpa till att skapa en värld utan fossila bränslen, säger han och fortsätter:

– För ett år sedan skrattade de åt mina elbilar i USA, nu diskuterar jag med alla biltillverkare. Nu är det på riktigt, jag har sålt 15 elbilar till USA som är där Sverige var för 3-4 år sedan.

Han är en innovatör av motorsport och älskar konstruktioner som han ständigt vill förbättra.

Och det allra bästa Eriksson har just nu är monsterbilen FC1-X som kommer att köras under söndagens Race of Champion (RoC). Den har motsvarande 1088 hästkrafter och accelererar lika snabbt som en formel 1-bil.

– Den har tre gånger så mycket effekt som de andra elbilarna. Men det krävs rätt chaufför för att det ska bli bra. Jag försöker bygga bilar där vi får fram den bästa föraren.

undefined
Inga vanliga svenne-dubbdäck precis. Det krävs enorma specialdäck, gjorda av Hans Rönnlund i Morjärv, för att hantera den vassaste eldrivna monsterbilen under Race of Champions.

Redan ifjol kördes elbilar i RoC.

Vad tyckte förarna?

– De älskade dem. Du kan få en elbil att göra precis vad du vill, det är nästan läskigt. Som förare känns allt annat som gammalt när du väl har kört dem.

Det är totalt 16 tävlingsbilar i RoC – eller "vapen" som Eriksson kallar dem.

Nya är som sagt värstingen FC1X och en annan elbil, Cupra med 435 hästar.

Och precis som ifjol körs även Polaris offroadare samt elbilen RX2e och Supercar-bilen som har "vanlig" motor men drivs med fossilfritt bränsle. De snygga men svårkörda Porscharna är inte med i år.

En skillnad mot ifjol är även att tävlingsbanan blir häftigare och mer publikvänlig.

– Banan är längre, det kommer att gå snabbare och publiken står närmare. Det har byggts ett hopp, äntligen, och dessutom är ytorna snyggare.

undefined
Andreas Eriksson visar bilder ur sin nyutgivna bok för Tobias Lindfors. En bibel för de initierade. I bakgrunden monsterbilen FC1-X.

Andreas Eriksson är förväntansfull.

– Man är stolt som svensk över att vi har fått hit det här, jag är riktig exalterad.

Under vårt samtal togs beslutet att tältet med alla bilar ska vara öppet under en viss tid för publiken.

– Javisst, vi kör på det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!