Profilens tips: Så tar du tag i löpningen på 5 steg

Johanna Nordblad (tidigare Nilsson) är en erfaren före detta elitmotionär inom långdistans och ultra. Trots 17 maraton under bältet, har hon nyligen behövt börja om på nytt efter att vid 42 års ålder ha fött sitt första barn. Nu berättar hon hur vem som helst kan ta tag i löpningen på fem steg.

Johanna Nordblad har en lång erfarenhet av löpning, nu berättar hon hur Sportens läsare själva kan komma igång.

Johanna Nordblad har en lång erfarenhet av löpning, nu berättar hon hur Sportens läsare själva kan komma igång.

Foto: Privat/Teodor Svensson

Motion & hälsa2023-05-01 08:00
undefined
Nuförtiden springer Johanna Nordblad som motionär, men hon har desförinnan tävlat flera år på elitnivå.

1. Sätt upp något form av mål

– Det här tror jag är A och O för att komma igång med löpning. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett lopp eller att man ska göra milen på 60 minuter, det kan ju bara vara att man ska hitta egentid och äventyra sig igenom den här saken. Det är lätt att man kör på för hårt och så går man sönder efter ett par veckor. Så steg ett är att sätta upp ett rimligt individuellt mål.

2. Välj rätt par skor

– Innan man snörar på sig skorna ska man se över vad det är för skor man har, för skor är faktiskt väldigt viktigt för att man ska få en bra upplevelse av att springa. De allra flesta tänker inte på det utan plockar bara fram första bästa man hittar i garderoben, vilket ofta kan sluta med bakslag. Om man har möjlighet är det bra att införskaffa en bra löpardoja som provas i butik. Löpning är annars en så billig sport, så jag tycker att man kan investera lite extra på skorna.

3. Börja inte springa för snabbt. Våga jogga och gå.

– Om man är nybörjare är det viktigt att inte starta igång för hårt. Det krävs en hel del förberedelser för kroppen, dels för senor, ligament och muskler, men framförallt för psyket. Går man ut för hårt är det lätt att man sitter hemma och målar upp den kommande löpningen som något jobbigt. Börja hellre för försiktigt än för hårt, annars är det lätt att man dödar glädjen i det.

4. Ta hjälp av andra löpare

– Om man tycker det känns jobbigt att komma igång kan man alltid ta hjälp av en kompis eller börja springa med en löpargrupp. Hittar man någon eller några likasinnade kan man få ännu mer pepp och motivation att hålla igång.

5. Schemalägg träningen

– Bestäm på förhand hur många gånger i veckan som är rimligt för dig att springa och lägg upp ett schema så att det går ihop med resten av livspusslet. Jag och min man brukar sätta oss ned på söndagen och planera in när vi ska träna den kommande veckan. Då kan man lätt garantera att det faktiskt blir av. Om man inte schemalägger träningen är det lätt att det krockar med andra delar av livet, vilket gör att man prioriterar bort löpningen när det väl kommer till kritan.

undefined
Nuförtiden springer Johanna oftast med maken Anders Nordblad, samt deras åtta månader gamla dotter Ronja.

Nu har vi etablerat hur man ska börja springa, nästa fråga blir då vart man ska springa.

– Man kan springa vart som helst, det beror på vart man känner sig bekväm. Det lättaste är om man kan utgå hemifrån, men ett annat tips är transportlöpning. Vi brukar powerwalka eller jogga till och från jobbet. Har man extra kläder och kanske dusch på jobbet är det ett väldigt effektivt sätt att träna på. Om man inte vill ge sig ut kan man alltid börja på löpbandet, men det är riktigt roligt att äventyrslöpa ute i naturen.

Vad finns det för fina platser i Luleå att springa på?

– Där vi bor, på Hertsön, är det jättefint att springa vid Hertsöträsket. Annars springer vi mycket ute vid Lövskär, kör broarna runt eller far iväg mot Karlsvik. Ute vid Björsbyn är det också jättefint och platt, perfekt för nybörjare som vill ha en lång raksträcka utan så mycket motstånd. Sen finns det jättemånga fina cykelvägar runt hela staden, så man behöver inte vänta på att det torkar upp på Ormbergets motionsspår för att ta tag i löpningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!