Victoria Andersson, 36, möter sina följare på instagram med ett leende. Hennes senaste inlägg handlar om somriga potatissallader, tips på att lyfta lättare vikter i gymmet och varför du misslyckas med din diet, gång, på gång, på gång.
Men den där energifyllda och sprudlande personligheten har inte alltid lyst lika starkt.
Det var långt ifrån självklart att Victoria Andersson skulle utbilda sig till licensierad PT (personlig tränare), kostrådgivare och hälsocoach, som i dag driver eget företag på heltid och når ut till miljontals människor på sociala medier.
– Jag har inte alltid varit en tränande person. Utan tvärtom. Jag har en motsatsbakgrund från vad de flesta andra PT:s har. Jag har inte hållit på med bollsporter eller sportat hela livet, utan egentligen hatat träning och bara tyckt att det varit väldigt ångestladdat, säger hon.
Det började när hon gick på låg- och mellanstadiet.
– Skolidrotten var ett väldigt jobbigt moment. Jag var kortast, tjockast och sämst på allting. Jag var bollrädd och tyckte att det var jobbigt att alltid känna mig sämst. Mitt sätt att hantera det blev att göra till mig med attityden att jag inte tycker om idrott och träning, för det blev ett enklare sätt att skydda mig. Det är inte för mig, inte min grej, var i mitt huvud bättre än att visa mig sämst. Jag försökte inte ens.
Det blev värre och värre ju äldre hon blev. Kroppsångest var en stor del av vardagen.
Till slut eskalerade det.
– Jag var med om en familjetragedi då min bror dog, vilket blev en utlösande faktor för bulimi. Det förstod jag inte då och ingen i min omgivning förstod det heller, för jag gjorde verkligen allt i min makt för att dölja det. Ingen skugga ska falla över att inte någon såg, för det var inte möjligt att märka hur dåligt jag faktiskt mådde.
Det blev en enda röra av dåligt mående och hon pendlade mellan hetsätning och bulimi.
– Jag tänkte att jag måste skärpa till mig och hoppade på någon konstig och extrem diet som inte fungerade. Det höll på så där i många, många år tills jag började närma mig 30. Jag kände att så här kan jag inte hålla på, bara leta diet efter diet i stället för att göra något som jag på riktigt kan må bra av.
Vändpunkten kom när hon var ute på en promenad med sin kille.
– Jag klagade på hur jag såg ut och hur jag mådde, som jag hade gjort så många gånger tidigare. Han tröttnade och sa att det här kan jag faktiskt göra något åt. Varför inte göra det på riktigt i stället för att testa en ny diet? Då klickade det till för mig. Jag kan faktiskt påverka hur jag behandlar min kropp. Det låter så dumt när man pratar om det, för det är klart att man vet sånt, men att fatta det på djupet ända in i känslorna är en annan sak.
2017 la hon om sin livsstil med mantrat att inte göra något som hon gjort tidigare.
– Tidigare har jag kört 1 000 olika förbud, men nu valde jag att inte förbjuda något. Tidigare har jag alltid börjat gymma jättemycket direkt och så höll det i två veckor. Nu bestämde jag mig för att inte gymma alls, utan börja röra på mig på något sätt varje dag. Efter att jag hade promenerat varje dag i två månader kände jag att gymmet vore kul. Då kunde jag lägga in det 3–4 gånger i veckan så det blev mer hållbart, säger hon och fortsätter:
– Det var något jag hade med mig genom hela livsförändringen – det måste vara hållbart. Det får inte vara som tidigare.
I samma veva som Victoria startade sin hälsoresa började hon instagramma.
– Jag gjorde inlägg när jag gick promenad, vad för mat jag lagade och sådana där blandade vardagsgrejer. Som en dagbok för mig själv. Även om det finns många elaka människor på sociala medier, så är de flesta väldigt fina människor, som är stöttande och kämpar med sin egen kroppsuppfattning, vilja att träna och komma igång. Jag tyckte det var skönt att ha ett community.
Fler och fler började med tiden fråga Victoria om hjälp med mående och träning.
– Jag tyckte det var så otroligt kul att hjälpa människor och snacka om det här, samtidigt som jag funderade på om jag har rätt att göra det när jag inte har någon utbildning? Det var som att en blind leder en blind, säger Victoria som i dag når ut till en halv miljon människor i månaden med sitt instagramkonto Vickanswellness.
Hon tog steget och började studera till PT och kostrådgivare i Linköping våren 2018.
– Det blev också startpunkten för mitt företag. Jag tog in mina första klienter redan under utbildningstiden och började jobba som online-PT på sidan av mitt vanliga jobb.
Sedan tre år tillbaka jobbar hon heltid som online-PT och bor i Göteborg dit hon nyligen flyttat. På somrarna brukar hon besöka sin hemstad Luleå.
– Det har varit en jättehäftig resa. Och det har gått väldigt bra för mitt företag fram till i höstas när lågkonjunkturen kom i kapp. Det märks att det är många som vill ha hjälp, men inte har råd. Just när det kommer till hälsa är det på ett sätt otroligt viktigt för folk att må bra, samtidigt som det är en lyxvara. Det blir det första man prioriterar bort vilket ofta leder till att man inte mår så himla mycket bättre.
Hennes kunder är i stort sett bara tjejer.
– Det är roligt att jobba med tjejer, snacka med tjejer. Samtidigt är det lite synd att så fort det inte blir så himla extremt och flashigt, utan mer balanserat, så försvinner alla killar. De vill ha det mer coolt och att det verkligen ska vara så tydlig deff- och bulkperiod. Det ska vara så mycket av allt. Inte så mycket snack om att må bra. Typiskt manligt, kanske.
Victoria Anderssons koncept handlar främst om coachning. Och balans.
– Att göra en kostplan och träningsplan, det är den lätta biten och kan till och med AI göra åt en människa i dag. Men grejen är att vi är olika. Precis som att ingen människa tycker att one size fits all-klänningar är en bra idé, så är det samma sak med kost- och träningsplaner. Framför allt den mentala sidan av en resa. Vi är så himla olika och har olika förutsättningar, preferenser och olika liv. Vi kommer inte att trivas med att göra samma sak som alla andra gör.
Hon ger ett klassiskt exempel från verkligheten:
– Jag tror de allra flesta testat en diet någon gång och problemet kommer efter en vecka eller två, eller när det blir helg och man ska på en resa. Hur ska man hantera att man ska på fest i helgen? Den sidan behöver människor hjälp med, hur ska jag tänka och göra när jag inte kan följa planen till 100 procent? Där vill de allra flesta tänka: nu kan jag inte följa den – då skiter jag i det. Då blir det ingenting, säger hon och fortsätter:
– Det är allt eller inget-tänk. Det är där som coachningen är så otroligt viktig, att hjälpa människor förstå att det är bättre att göra lite än inget. Det vet man i alla andra sammanhang i livet, men inte just med träning, mat och vikt – där ska det vara perfekt, eller inget alls.
Tips
Victorias 3 tips för sommaren
- Planera in din rörelse, träning, promenad – vad det än är – direkt på morgon. Sedan tar man kanske ett glas öl eller vin i solen, blir trött och dåsig av värmen, och så blir det inte av.
- Tips nummer två är egentligen samma för hela året: planera kring maten. Annars är det otroligt lätt att man äter sin frukost sent, det blir ingen riktig lunch och klockan drar i väg, och plötsligt blir man svinhungrig och äter allt man ser. Ha något preppat som du kan ta, som rester från grillningen och potatissallad. Det är gott, somrigt och bra för kroppen – och gör att man inte hamnar i extremhunger. Att planera maten gör att man äter hyfsat regelbundet och det blir mycket lättare att göra kloka val kring maten.
- Skippa burksåserna. De är så otroligt kaloririka och det är väldigt få människor som behöver den mängd och energi. De flesta av oss är ganska stillasittande och det dra i väg snabbt. Gör hellre egen sås och ta rejält med det du haft på grillen och potatissalladen.