Tidningarna stoppas att bevaka galan

Kommunsponsrade Battle of Botnia håller sin kampsportgala i Luleå lördag kväll. Men NSD och Kuriren får inte ackrediteringar för att bevaka arrangemanget. Det då arrangören är missnöjd med en tidigare publicering.

Lördag kväll hålls Battle of Botnia i Luleå Energi Arena. NSD och Kuriren får inte någon ackreditering till arrangemanget.

Lördag kväll hålls Battle of Botnia i Luleå Energi Arena. NSD och Kuriren får inte någon ackreditering till arrangemanget.

Foto: Petra Älvstrand/Bildbyrån

MMA2023-05-26 08:00

Lördag eftermiddag inleds galan i kommunägda Luleå Energi Arena.

Runt 2000 åskådare väntas bänka sig för att se tio MMA-fajter i buren.

Luleå kommun är också med och finansierar arrangemanget då Battle of Botnia inte behöver betala hyran på 40 000 kronor.

NSD och Kuriren hade bokat ett möte med Mikael Lindgren från galans arrangörsgrupp som skulle berätta om sportsliga förutsättningarna och visionerna för galan på sikt.

Men Lindgren avbokade mötet med hänvisning till att han inte gillade hur han framställs i vår artikel om att den organiserade brottsligheten väntas samlas under galan.

Av samma anledning har också arrangörsgruppen valt att avslå NSD och Kurirens ackrediteringar till invägningen fredag samt själva tävlingarna lördag.

När vi pratar med Lindgren kräver han att en bild på honom i den tidigare publiceringen tas bort för att NSD och Kuriren ska bli insläppta med pressackreditering i Luleå Energi Arena.

– Om ni tar bort bilden och er utgivare ringer och ber om ursäkt är det lugnt, säger Lindgren.

Han hänvisar också till att galan kan släppa in andra journalister från NTM-koncernen, men inte från just NSD eller Kuriren.

– Jag tycker att ni har behandlat oss jättedåligt, säger Mikael Lindgren.

Ni kommer inte att släppa in reporter eller fotograf från NSD eller Kuriren?

– På grund av att ni har publicerat riktigt dåliga artiklar om galan på helt eget bevåg; som inte har med sanningen att göra. Det är ert beteende som gör att vi inte litar på er.

Är det här något som påverkar det fria ordet och den fria journalistiken?

– Nej, vi har massor journalister på plats. Det finns branschmedia, nationell media. Poddar, influensers. Kolla bara all press vi har fått nationellt som har varit superfin och korrekt. Det finns jättemycket media som bevakar plus nationell tv. Det har inget med fria ordet att göra.

Ni väljer att inte släppa in oss för att vi inte skriver som ni vill, blir det inte ett hot mot det fria ordet då?

– Nej, det är ni som är hotet mot det fria ordet.

Lenitha Andersson Junkka är utgivare för tidningarna:

– Arrangörerna har haft kritik mot vår tidigare rapportering kopplat till galan där vi berättade att Hells Angels planerar att samlas. I den artikeln fick arrangören ge sin bild av hur de jobbar med säkerhet men de var inte nöjda med publiceringarna. De har rätt att kritisera oss men jag anser att artikeln var relevant för våra läsare, säger hon.

Nu kommer NSD och Kuriren inte att kunna bevaka galan lördag kväll.

– Det är tråkigt att våra läsare inte kommer kunna läsa om ett stort arrangemang i Luleå i de lokala tidningarna och det är viktigt att berätta varför vi inte kommer att göra det, säger Andersson Junkka.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) kommenterar att arrangören inte ackrediterar journalister från NSD och Kuriren för att bevaka arrangemanget i Luleå Energi Arena.

– Jag tycker att det är ganska konstigt. De flesta idrotter vill att medierna bevakar dem, precis som de flesta arrangörer. Å andra sidan bestämmer de själva över sitt arrangemang, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!