MMA-profilen tillbaka i länet – siktar på UFC-chans

Efter flera års frånvaro har fajtern Tobias Harila flyttat till Luleå för att ta nästa steg. Där laddar han för helgens MMA-gala och hoppas med Niklas Bäckströms hjälp utvecklas till ett namn för UFC.

Tobias Harila laddar upp för nästa MMA-match på gymmet Northpaw som drivs av Niklas Bäckström.

Tobias Harila laddar upp för nästa MMA-match på gymmet Northpaw som drivs av Niklas Bäckström.

Foto: Konrad Olsson

MMA2021-12-09 06:00

De senaste åren har Tobias Harila bott i Västerås där kampsportskarriären inleddes men han var 18 år när han lämnade Luleå. Nyligen har han flyttat tillbaka med sin tjej för att utvecklas ännu mer.

Efter en sju veckor lång träningsresa till USA består vardagen nu av träning på gymmet Northpaw som den tidigare UFC-fajtern Niklas Bäckström öppnade för ett halvår sedan.

undefined
Farhad Esmaili, Tobias Harila och Niklas Bäckström sparrar tillsammans under en vardag på gymmet.

– Jag har bara varit här i någon vecka och det var mycket med att flytta in alla grejer. Men jag har varit här varje dag och jag vill vara här för att träna med Niklas. Plus att jag har släkt och vänner i staden sedan innan, säger Harila.

Han är nu 27 år gammal och har gått elva matcher som proffs sedan 2018 där två slutat med förlust. Senaste matchen mot fransmannen William Gomis blev en missräkning och Harila föll efter domslut.

– Jag var väl förberedd och bättre men han fajtades smartare så jag blev frustrerad. Det var lite fel mindset då jag brukar vara redo på allt men jag hade lite hybris och tänkte det skulle bli enkelt.

undefined
Gymmet Northpaw har blivit något av ett andra hem för Tobias Harila sedan återkomsten till Luleå.

Västerås Fight Club är fortfarande klubbadressen men Harila beskriver det som att han lagt till ytterligare ett gym. Den fem år äldre Bäckström var precis som Harila tävlandes i fjäderviktklassen men lade av 2019.

– Det krävs tre vinster och sedan tror jag att Tobias är inne i UFC. Han har en jätteunderhållande stil så det ska bli jäkligt roligt att få följa hans resa och kul att han är här, säger Bäckström.

undefined
Niklas Bäckström har tävlat i MMA på högsta nivå och Tobias Harila vill också testa på UFC i framtiden.

På lördag är det match igen och brasilianaren Jair Junior ska besegras på en gala i London men Harila har försökt att fokusera på sig själv.

– När det närmar sig bantar man och trappar ner på träningen plus att jag varit förkyld. Så det är formtoppning men allt hårt jobb är gjort och jag har aldrig varit så här redo. Han vill nog ta ner mig på marken medan jag vill hålla det stående.

I framtiden är drömmen om att vara en framgångsrik fajter i UFC och att få vara med på något av deras huvudarrangemang. På vägen dit kan Bäckström vara både en mentor och coach.

– Så det är dit jag är på väg och med några vinster till bara så tror jag att jag har ett kontrakt. Jag ser mycket fördelar då Niklas har kunskaperna och erfarenheterna så det är en riktigt bra sparringpartner. Niklas håller en annan nivå mot mina tidigare sparringpartners och jag kan gå i fotspåren. 

undefined
Tobias Harila tror sig vara tre matcher från att få chansen chansen i UFC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!