Med 240,15 poäng gjorde han det bästa resultat en herre någonsin gjort i konståknings-SM. Och även man enligt honom själv inte riktigt kan jämföra de poäng man får i Sverige internationellt är han nöjd.
– Det gick jättebra. Kvadrupeln satt, det mesta gick hyfsat bra. Piruetterna är jag jättenöjd med, sa han efter fria programmet på söndagen.
Han har inte riktig koll på hur många SM han vunnit genom åren och något egentligt hot från någon annan åkare fanns inte. 45 poängs marginal till tvåan är oerhört mycket i konståkning. Ändå är det inte slentrian att gå och vinna SM, poängterar han.
– Alltså, nej, man lägger ner krut på det och kämpar. Det är till och med mer press än på en internationell tävling för här sitter hela förbundet och hoppas och förväntar sig någonting bra.
Anna Hörnqvist, sportchef vid Svenska konståkningsförbundet, önskar att det dröjer många år innan han lägger av. Konståkare idag håller på tills de är uppåt 30, berättar hon.
– Alexander har haft lite otur senaste året och gjort en benmärgsdonation som försvagade honom. Men nu är han bättre än någonsin.
Hon kan inte nog bedyra hans betydelse som förebild inom svensk konståkning.
När det gäller tänkbara efterträdare är den yngre brodern Nikolaj Majorov en av huvudkandidaterna. På damsidan finns också ett antal duktiga juniorer som på sikt kan komma att ”efterträda” Joshi Helgesson.
Clara Callne, 20 år, från Luleå, tävlade i damseniorklassen där hon totalt slutade på en elfte plats.
– Det var kul att åka. Jag missade några tekniska grejer men rent åkmässigt är jag nöjd med fria programmet.
Clara Callne avslöjade att detta var hennes sista tävling för säsongen, då hon efter nyår ska börja arbeta som professionell konståkare på ett kryssningsfartyg i Karibien.
– Om detta var den sista tävlingen under min konståkningskarriär så är jag ändå stolt över vad jag visade. Men vi får se. Jag stänger inga dörrar för framtiden, säger hon.
Vad har konståkningen betytt i ditt liv?
– Det har varit min vardag sedan jag var pytteliten. Jag har lärt mig väldigt mycket, inte bara att åka skridskor, utan också disciplin, att ta ansvar och kunna ta kritik ibland.
Från Luleå deltog också Tore Vallgårda, 13 år, som gjorde sin debut i USM. Han slutade på tionde plats och riktar nu in sig på att försöka höja svårighetsgraden i sina program till nästan tävling.
På tisdag presenteras vilka åkare som är uttagna till EM i Ostrava i Tjeckien 25–29 januari.