De kvinnliga styrkelyftarna i Malmbergets AIF surfar på en riktig framgångsvåg. Efter en lång rad toppresultat i årets allsvenska vann laget serien – och tävlar från och med februari i elitserien.
Hur förklarar de succén?
– Vi är väl alla vinnarskallar. Man siktar ju alltid på att nå ett bra resultat själv och gör man det så får man ju bra poäng. Vi stöttar varandra jättemycket, coachar varandra, säger en av tjejerna i laget, Alexandra Svanhem.
Hur ska ni jobba inför elitserien?
– Det är ju bara att fortsätta träna som vi har gjort tidigare.
Precis som de flesta i laget är hon färsk inom sporten, hon började med styrkelyft för ett och ett halvt år sedan.
– Nästan alla har börjat tävla inom de två senaste åren, det är ingen som har tävlat särskilt länge. Det är jättekul att det går så bra, säger hon.
Då finns det kanske ännu mer potential i laget?
– Ja, det tror jag verkligen.
Fastnade du direkt för sporten?
– Jag har ju provat det mesta. Många konditionssporter och lagsporter. Jag gillar styrkelyft för man kan träna så individuellt. Även om jag är ute och reser och jobbar så kan jag ändå träna och vara på samma nivå som jag vill vara utan att påverkas av att det är satta tider. Vi är ju många häruppe i Gällivare som jobbar skift. Då passar det utmärkt.
Svanhem berättar att man inom Malmbergets AIF gjort en medveten satsning på kvinnliga lyftare – allt för att locka fler tjejer till sporten.
– Det är många som kanske inte vågar prova för att man inte vet hur man ska göra. Så vi har kört en tjejgrupp som var gratis. Då fick tjejerna lära sig grunderna. Det är ju jättebra att använda i sin träning även om man inte tävlar i styrkelyft, men vi fick ändå med oss två stycken som var med och tävlade kort efteråt.
Vad är det som lockar så mycket med styrkelyft?
– Det är väl kul att kunna vara stark. Men det är också väldigt bra för vardagen, att man lär sig att lyfta rätt. Sen är det väl kul om man är bra på det. Man måste ju prova sig fram.
Alexandra Svanhem säger att styrkelyft är en bra sport på så sätt att det går bra att börja sent i livet.
– Den äldsta lyftaren i vår förening är 64. Jag vet att det finns de som tävlar som seniorer på VM som är upp mot 80 år. Man kan börja sent i livet. Det är få sporter man kan göra det i och ändå komma upp på bra nivå.