Sköt hem segern - efter rysarfinal

Fem skyttar med full pott och lika många på 199 poäng vid lördagens kval i sittande skytte indikerade en rysarfinal i antågande.När sista skotten klingat av hade Victor Cortinovis, I19, smugit upp till seger - men för att skilja silver- och bronsmedaljörerna åt krävdes särskjutning.- Det var nervöst för mig i alla fall, medger Gällivareskytten Rasmus Olausson efter att ha missat andraplatsen med en ynka tiondels poäng.

Rasmus Olausson och Viktor Byberg var skärrade efter en nervpressande särskjutning. "Det var nervöst för mig i alla fall, säger Rasmus.

Rasmus Olausson och Viktor Byberg var skärrade efter en nervpressande särskjutning. "Det var nervöst för mig i alla fall, säger Rasmus.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

MALMBERGET2012-03-09 06:00

Efter trettonårige Cortinovis seger på 704,2 poäng var förutsättningarna för I19-kompisen Viktor Byberg och Olausson, båda på 703,7, givna: tre skott - och en silvermedalj i potten för vinnaren i den rafflande duellen.

"Ingen föll igenom"
Byberg tog ledningen med 10,5 mot 10,3 efter första. Andra skotten tappade båda skyttarna en aning, till 10,0 - och i sista sköt Olausson starka 10,7. Men 10,6 av Byberg räddade alltså medaljen med en enda tiondel inför en paralyserad publik. Det var två skärrade särskyttar som till slut redogjorde för dramat.

- Men ingen föll igenom, kunde de båda stå för.

- Och det är ändå medalj, konstaterade Olausson om tredjeplatsen.

En spännande runda
För Byberg innebär det dessutom en spännande trend. Tredje plats i fjol och andra i år innebär nästa år:

- Etta...men jag kommer att gå upp till stående skytte då, reserverar han sig.

En strålande lycklig Cortinovis funderade inte så mycket över nästa år.

Han blev utslagen i falling target -finalen men fick nu alltså sin revansch.

- Jag var inte nöjd efter fredagen. Men på lördagen (200 poäng) gick det ju bra och så en ifrån innan finalen, säger han.

Men det blev en spännande runda också för segraren. Med facit i hand blev sjätte och sjunde finalskotten avgörande.

- Det var ju väldigt mycket omkastande mellan de tre första skyttarna. Men till slut, när jag sköt två 10,9:or på raken, började det gå bättre, säger han, ler och avslutar:

- Det här var i alla fall det största som hänt under min säsong...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!