Piteå - bäst när det gäller

Champis och guldnougat serverades i Piteås omklädningsrum efter finalen.Anledning - turneringsseger.Men något större firande blev det inte för Piteågrabbarna.- Vi ska hem och träna till cupen i Bjästa nu, säger lagkaptenen Nils Niklasson.

Jublet ville aldrig ta slut när den röd-vita storfavoriten Piteå tog hem Lilla VM-finalen i hockey efter seger mot rivalen Luleå Hockey med 2-0.Foto: martin thelénius

MALMBERGET, LILLA VM2010-03-15 06:00
Piteå drog fram som en ångvält genom gruppspel och semifinal. Inför finalen mot Luleå hade de fyra raka segrar och 31-8 i målskillnad. Men väl där blev det betydligt tuffare. 2-0 (0-0, 2-0), slutade det till sist, men Luleå höll länge liv i matchen.
- De var bra. De har en bra förstakedja, checkar hårt och åker mycket skridskor, berömde 2-0 skytten Karl Ökvist.
Ett vinnande mål
Och segern satt verkligen långt inne. 13 minuter in i den andra perioden vid ställningen 1-0 till Piteå, hade Luleå ett friläge. Istället för mål kontrade Piteå och Karl Ökvist kunde punktera matchen.
- Jag fick ett bra pass av Nils Niklasson. Målvakten trodde jag skulle skjuta direkt, så jag dribblade honom, förklarar Ökvist.
Och varför det blev seger har backen Andreas Magnusson ett glasklart svar på.
- Vi är det bättre laget och vi vet att vi kan vinna om vi vill. Vi har förberett oss och tränat bra.
Magnusson själv stänke dit den första pucken fem minuter in i den andra perioden.
- Skönt. Fick ett bra pass av Alexander Forsberg och sköt direkt.
Men målen i all ära. Denna gång var det Anton Holmboms insats mellan stolparna som till slut fällde avgörande. Han räddade läge efter läge och växte till slut ut till ett spöke för Luleågrabbarna. Trots det var han rätt blygsam över sin egen insats.
- Jag är rätt så nöjd.
Vilken räddning är du mest stolt över?
- Jag är nöjd med hela matchen.
Glädjen var givetvis stor i omklädningsrummet efter segern. Men någonstans kunde man skönja att större uppgifter knackade på dörren. För cupen i Bjästa kom titt som tätt på tals. Och där får de mäta sina krafter mot på förhand tuffare motstånd.
Bäst i Norrbotten
Och tränarna Niclas Tornberg och Lars Ökvist såg fram mot resan.
- Det ska bli kul att se hur vi ligger till, framhåller båda.
För i Norrbotten har deras lag nu visat att de är bäst. De vann serien och PHC-cupen. Till samlingen kan de nu lägga till ett guld i Lilla VM.
- Vi har duktiga spelare, stort intresse och en bra bredd, förklarar Piteåtränaren Niclas Tornberg.
Den andra tränaren Lars Ökvist berättar därefter hur de har jobbat med sitt lag.
- Vi försöker utbilda dem till hockeyspelare. Vi spelar nästan aldrig på träningarna utan individutvecklar spelarna så de har många färdigheter i bagaget. Vi vill ge dem möjlighet att bli elitspelare.