Luleå Basket går in i andra omgången av europaspelet i EWBL (European womens basketball league). Under den första omgången blev det två övertygande segrar med 107–63 mot Amsterdam Angels och med 115–69 mot Dynamo Moskva. Luleåguarden Felicia Camara-Ponturo tror dock att det blir svårare i andra omgången och inte minst i matchen mot TTT Riga.

– Det är som alltid spännande. Jag spelade motsvarigheten till den här turneringen, fast på ungdomsnivå, under gymnasietiden. Det har väl alltid varit samma känsla inför. Att man som inte riktigt har koll på lagen man möter och nivån på motståndet. Fast den här omgången vet jag att vi möter ett riktigt topplag. TTT Riga som både är med i EWBL men också i Euro League, som är den högsta serien i Europa. Det kommer bli riktigt tufft, säger Ponturo.

Om TTT Riga på förhand är det svåraste motståndet så vet Luleå Basket desto mindre om de andra två lagen, Litauiska Kibirkstis Vilnius och Vitryska Horizont.

– De andra två lagen, där har man som inte riktigt så bra koll. Det kan lika gärna vara så att man åker på riktiga smällar, men det kan också vara mindre bra lag, säger Luleåguarden.

Målsättningen för spelet i Europa har Luleå Basket dock klar för sig och Ponturo menar att man inte prioriterar spelet i EWBL lägre än det i svenska ligan.

– Ja, målet är väl att precis som Luleå gjorde förra året att ta sig till slutspel. Det är prio ett just nu. Sen får man se hur väl det går och vilka man ställs inför då. Men målet är väl att ta sig förbi det man gjorde förra året. Att man får ta sig vidare och spela final four som det kallas för. Att få spela om medaljer. Fokuset ligger på att vinna. Oavsett liga så går vi alltid för att vinna.

– Alla matcher är ju viktiga, oavsett serie. När det nu har varit väldigt få matcher för oss under hösten och fram till jul så är alla matcher vi får spela otroligt viktiga. Vi kan lägga lika stort fokus på svenska ligan, men även på EWBL. Möjligheten att få spela europeiska matcher och få fler matcher i bagaget är jättenyttigt för oss till vårkanten när slutspelet börjar och så där.

Sin egen roll i laget ser Ponturo som en ganska defensivt inriktad sådan. Hon menar att hon i ett lag som Luleå Basket får jobba lite i det tysta.

– Jag skulle väl säga att min roll i år är att vara en stark defensiv spelare. Att försöka kliva in och spela tufft försvar och aggressivt mot motståndarlagen. Men även att komma in och fördela bollen och jobba lite i det tysta. Det blir väl så när man spelar i ett väldigt stjärnspäckat lag. Jag är ju fortfarande väldigt ung och behöver lära mig jättemycket. Det är en väldigt bra utvecklingsmiljö för mig att spela i Luleå Basket.

Att det finns en helt annan press och höga förväntningar på Luleå Basket jämfört med Ponturos förra klubb Visby Ladies är ingen hemlighet och 21-åringen menar att hon bara motiveras mer av att spela med höga förväntningar. Förväntningar som hon själv har haft på mästarlaget när hon var yngre.

– Man vet ju att den finns där. Jag har ju själv haft förväntningar på Luleå Basket som ung, men nu när man väl är inne i det så är det nog så för mig att jag mest motiveras av det. Annars hade jag inte valt Luleå. Med press och motivation kommer också engagemang och intresse. Det tycker jag är fantastiskt här i Luleå och det får mig att brinna för att spela basket här.