Styrkebeskedet: "Gud, vad skönt"

Purfärska Malmbergetlyftaren Stina Åkemalm slog till med inte bara nya rekord utan också högsta poängen – alla kategorier, herrar såväl som damer – vid säsongens första allsvenska sammandrag.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/STYRKELYFT2015-02-08 20:23

– Jo, det gick jättebra. Gud, vad skönt, utbrister hon och skrattar.

Luleå Atletklubb brukar framhålla hur snabbt damklasserna utvecklats de senaste åren och det senaste stjärnskottet är bara ett av bevisen i raden. 25-åringen som tävlar i 52-kilosklassen har varit aktiv sedan september – och omedelbart klivit fram som ett av toppnamnen bland länets styrkelyftare. Totalt 352,5 kg är rejält mycket i klassen och gav korrigerat 442,74 poäng, siffror ingen annan lyftare i tävlingen kunde matcha. Bland damerna kom ingen konkurrent i närheten av 400 och bland herrarna var det bara hemmanamnen Alexander Björk (625 kg i 83-kilosklassen, 418,688 poäng) och klubbens tränare Patrik Hedqvist (672,5 kg i 105-kilosklassen, 408,611 poäng) som tog sig över.

Ändå känner Åkemalm, van vid att siffrorna lyfter för varje tävling så här i början, att det kunde gått att nå ännu lite längre. Framför allt i den inledande knäböjen, där hon drog 127,5 kg i sista lyftet. Men ”perset” är faktiskt 130…

– Där gick jag lite för lätt. Kände att jag kunde tagit lite till men…man vill ju gå säkert och inte bomma ut sig helt, förklarar hon.

Och det var lite av samma visa efter 70 kg i bänkpressen.

– Min tanke var egentligen att gå på 67,5 som högsta för det har gått så trögt i bänken senaste tiden. Men så testade jag 70 ändå och det gick jättelätt så jag ångrar att jag inte tog mer…

De rejäla vikterna straffade sig dock en smula när Åkemalm till slut tvingades ge sig med 160 kg på stången i marklyftet.

– Kom upp från golvet en bit men det gick inte hela vägen, jag var för trött, förklarar hon efter att ha stannat på 155.

Totalt blev det alltså ändå en bra skalp, särskilt i jämförelse med DM i november.

– Tror jag hade 320-330 då. Men jag är så himla ny så man ökar ju hela tiden. Det finns mycket mer att hämta – och det är ju SM (i juli) man tränar för.

Mot SM siktar också klubbkollegan Emma Kultima, tävlande i den tyngre 63-kilosklassen. Kultima drog exakt lika mycket som Åkemalm – 352,5 kg – vilket där gav 381,335 poäng och seger. Och en liten putsning av personliga rekordet.

– Slog det med 2,5 kg. Lite mer hade jag väl hoppats på, framför allt i bänkpressen där jag haft lite problem med axeln, men en serietävling är ju inte något man toppar till. Det är SM som gäller, konstaterar 27-åriga Kultima som i dagarna flyttar till Luleå för sjukgymnaststudier och därmed också blir aktuell för klubbyte till Luleå AK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om