DM – en kraftmätning utöver det vanliga

DM inleddes med en klar väster­bottensframgång i 105-kilosklassen – men också med två norrbottniska superdueller i 93- och 120-kilos­klasserna. Dueller där Luleålyftarna Alexander Björk och Patrik Winbjörk till slut gick segrande ur sina strider.

långväga gäster. Lyftarna från Dubai, tillsammans med Luleåprofilen Patrik Hedqvist.

långväga gäster. Lyftarna från Dubai, tillsammans med Luleåprofilen Patrik Hedqvist.

Foto: Thomas Lovgren

LULEÅ/STYRKELYFT2016-11-20 21:37

– Det känns riktigt bra, faktiskt, säger 93-kiloslyftaren Björk efter att ha gjort ett försök att gå över totalt 600 genom sista marklyftet men stannat på 585 kg.

Den 252,5 kg tunga stången blev lite för mycket efter en lång tävling – eller ganska mycket för mycket, att döma av lyftarens ansiktsuttryck sedan denne knappt ruckat paketet, flinat och ­klivit av scenen igen.

– Den satt fastspikad – det kändes för tungt, helt enkelt, säger han.

Läget inför sista omgången var att Björk och Skellefteås stjärnskott Jens Rekonius båda stod på 585 men Björk ledde på poäng.

Rekonius hade dragit 230 i ett disciplinerat lyft i andra försöket men fick sätta ner stången med ett kraftuttryck efter några cm med 240 kg i tredje och därmed var siste lyftaren Björk klar.

Debutanten Rekonius var å andra ­sidan nöjd ändå.

– Ja, otroligt, jag har persat i allt jag gjort, utbrister han och kan bara konstatera att sista marklyftet ändå var lite för mycket.

– Upptäckte ganska fort att det var tio kg mer än jag ­någonsin lyft på den stången, säger han och skrattar.

Alexander Björk har å ­andra sidan hållit på i 3,5 år vid det här laget och hade efter putsade ”pers” med 5 kg i både knäböj och marklyft inte heller mycket att vara missnöjd över.

Det skulle i så fall vara det underkända försöket på 132,5 i bänklyftet.

–Jag hade inte så mycket mer att ge och bröt, konstaterar han och erkänner samtidigt att 600 var ett mål med tävlingen.

120+ hade bara tre del­tagare, alla från Skellefteå, men 120-kilosklassen utvecklades till ett getingbo där till slut Eddie Johansson, Kiruna, och Patrik Winbjörk, ­Luleå stod mot varandra med ännu jämnare förutsättningar inför sista marklyftet: båda på 712,5 kg och ynka fyra tiondels poäng skillnad.

Nu tog Winbjörk sitt 280-kiloslyft exemplariskt och tvingade Eddie Johansson att gå på 290, efter 285 i andra lyftet. Med ren vilje­styrka drog han också upp stången tills bara den allra, allra sista ryggknycken återstod. Närmare godkänt har inte många varit.

– Det är bara att ta i – och där var det stopp, säger Kirunalyftaren och förklarar:

– Jag var ganska urladdad efter knäböjen, bommade ju ut mig i första och andra och det tog på psyket.

Artonåringen är purfärsk junior och kan trots allt vara ganska nöjd med resultatet. Segraren Winbjörk ”persade” med 2,5 i totalen och kan ha haft mer att ge.

– Men jag var inte säker. Sedan är det ju alltid roligare om den andre inte ”failar”, säger han.

Stina Åkemalm nådde 347,5 kg och vann därmed klart över Malmbergetkollegan Amanda Wikman i 52-kilosklassen.

Malin Önsten tog med sina 387,5 kg täten i en kvintett hemmalyftare i 72-kilosklassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om