Lars-Erik Persson har tillryggalagt sträckan mellan Sälen och Mora 61 gånger. Det är sammanlagt mer än tre gånger Sveriges längd.
– Vasaloppet har blivit en livsstil. Jag delar inte in året i högtider som jul och påsk – jag delar in det i före och efter Vasaloppet, säger han.
Den 71-årige matematikprofessorn är en av sex norrbottningar som med fler än 30 Vasalopp i bagaget får titulera sig Vasaloppsveteraner. Lars-Erik Persson har åkt det "riktiga" loppet 42 gånger och Öppet spår 19 gånger. Och så det där på rullskidor runt kvarteret för skojs skull.
– Enligt mig är skidåkning den ultimata sporten. Det är ett bra sätt att njuta av naturens stillhet, skaderisken är låg och man kan själv bestämma tempo.
Första gången han vågade sig på utmaningen var 1971, vid 26 års ålder.
– Jag åkte på träskidor och hade ingen valla med mig i spåret. Det var bakhalt i sex mil, tills en privatperson hjälpte mig att valla om. De tre sista milen, när jag äntligen hade fäste, var ren eufori.
Sitt första vasalopp ser han fortfarande som det svåraste, även om det fick konkurrens när han under fjolårets rekordvärme råkade ut för vatten i spåren. Men han har aldrig funderat på att bryta.
– Ett fel jag tror många gör är att ha för hög målsättning. Man måste ha en skala av målsättningar där nummer ett alltid är att ta sig i mål, och tid och placering kommer i andra hand. Alla som går i mål ska känna sig som segrare.
Snabbast gick det 1983 när han gick i mål på 4:56, bara 58 minuter efter vinnaren. Med åren har tiderna försämrats, men Lars-Erik Persson har hittat en ny utmaning: att åka Vasaloppet och två Öppet spår-lopp samma vecka. Sex gånger har han lyckats, och i år försöker han igen.
– De öppna spåren är två dagar efter varandra, så jag får se hur kroppen känns. När man stiger upp klockan 03 dag två för att ta bussen till starten kan man känna sig rätt seg.
Tränar gör han året runt på längd- eller rullskidor. Att göra plats för skidintresset trots tjänsten som matematikprofessor vid Luleå tekniska universitet är inte svårt, eftersom motionen ger honom tid att planera sitt arbete.
– Matematik är det mest fantastiska ämnet som någonsin uppfunnits och skidåkning är den mest fantastiska sporten som någonsin uppfunnits. Varför skulle jag inte kombinera dem?