Frustrerad Lintzén – trots segern i Kronanloppet

Nina Lintzén körde in bara sekunder långsammare än det egna banrekordet. Men snacket efter Kronanloppet handlade mer om frustration än om segerjubel.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/SKIDOR2017-01-21 17:38

Årets upplaga av Gjutarens vasaloppstest blev en riktigt, riktigt snabb historia i det åkvänliga föret. Herrsegraren Tarjei Solli och spurtkollegan Niklas Niska körde båda in på nya rekordtider med sina 1.48,25 resp -26 – och hemmaåkaren Lintzén var alltså snubblande nära att putsa det egna damrekordet med sin 2.06,52. En tid hon raskt sågade…

– Med tanke på hur hösten varit är jag glad att kunna vara med. Man är inte lika bra som i somras, det är som det är.

– Men det stora problemet är det här med stavarna. De nya längdreglerna är en jätteskandal och den har internationella skidförbundet själv stått för. Speciellt när man stakar uppför är det riktigt dåligt med så här korta stavar, förklarar hon och visar missnöjt upp sina.

– Jag har fått korta dem med en decimeter. Det här är ett verk av ett gäng stofiler som inte vet vad de pratar om.

Trots ny stakteknik och trots missnöjet med egna formen hängde 40 km -åkaren Lintzén sånär med 24 km -tävlande Magdalena Pajala och Hanna Lundberg på deras första varv. Helt uselt kan det inte ha gått i spåren…

– Ja, jo, det var väl ok, medger Nina Lintzén som dock inte bestämt hur det blir med Vasaloppet ännu.

– Jag får se hur kommande veckor går.

Norrmannen Tarjei Solli och Pajalaåkaren Niklas Niska, numer tävlande för Rovaniemi, körde tillsammans genom hela loppet. Efter att Solli tagit andra spurtpriset och Niska de följande två talade oddsen för Solli vid finalen – och så blev det. De två låg jämsides tills Niska tvingades släppa med bara metrar kvar till mållinjen.

– På slutet har Niklas dragit mest, erkänner Solli och fortsätter:

– Och han är stark, jag har aldrig slagit honom förut så det här var skönt.

Dragandet handlade dessvärre om en misslyckad taktik från Niskas sida.

– Jag har ingen bra spurt så jag försökte hålla högt tempo hela vägen. När jag inte lyckades hänga av honom i sista långbacken förstod jag att det skulle bli spurtstrid – men ända till de där sista metrarna kändes det som att jag skulle ta det, förklarar Niska som ändå var nöjd med formbeskedet efter att ha legat sjuk under föregående helgs Renrajden.

– Viktigt att få studsa tillbaka dit man varit och få en bra tid till seedningen inför Vasaloppet, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om