Succé direkt efter comebacken

Karin Wollbrand gjorde comeback i D21 vid Baiks hösttävling – och vann över båda distanserna.– Är ju inte riktigt lika snabb som förr men jag kämpar på, utbrister dubbelsegraren.

Clas Turesson.

Clas Turesson.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/ORIENTERING2015-08-23 20:06

Segrarna, med knappt två minuter över lördagens medeldistans och med närmare tre minuter över långdistansen på söndagen, lyser lite extra klart med tanke på att det inte bara var länslöpare på plats i Brändöskogarna. I D21-startlistan fanns också löpare från Uddevalla och Linköping – men ingen hade en chans mot Wollbrand som normalt går i D45.

- Det är första gången på många år som jag springer i D21. Roligt att det flöt på så bra, säger Wollbrand och förklarar:

- Vi ska ha ett lag på SM-kavlen om några veckor så jag tänkte att det skulle vara lättare för de som tar ut att vi springer samma klass allihop.

Efter medeldistansen hade hon också en enkel förklaring till segern – och viss skepsis inför söndagen.

– Orienteringen gick väldigt bra. Förutom en liten grej på sista kontrollen – som man tror ska vara så enkel – har jag gått spik på det mesta, faktiskt.

Den lilla luringen på sista kontrollen var en snitsling som verkade vara en stig på kartan.

– Men så kom det ingen stig och efter en stund tänkte jag att det här stämmer inte. Men fler gjorde exakt samma sak och det var inte så farligt ändå, 20 sekunder kanske.

Söndagens 8,3-kilometersbana kände hon sig inte lika säker över.

– När det är kortare kanske jag orkar trycka kilometrarna men dubbelt så långt…jag får göra så gott jag kan och försöka spika då också, konstaterade hon leende – och så blev det alltså. Närmast efter Wollbrand kom Renenkollegan Sigrid Holmgren men segern var åter solklar.

Lördagens H21 präglades också den av rutinerade veteraner. Anders Bennitz tog tidigt ledningen med tiden 29,43 minuter men när senare startande Claes Turesson, också han tävlande för OK Renen, sprang in på 28,02 var saken klar. Turesson påpekar direkt:

– Fast de snabba löparna, som Gunnar Holmgren och Ulrik Nordberg, är ju inte här. Men visst är det roligt, jag har bara vunnit en gång tidigare i år (långdistansen vid Baiks vårtävling, NSDs anm).

Likt Wollbrand gjorde Turesson en bra runda – och likt D21-kollegan var han också skeptisk inför söndagen.

– Kort distans och ganska svår orientering, det passar ju både Anders och mig. Men i morgon (läs: söndag) är det långt och jag blev riktigt trött idag…

I Turessons fall slog spådomen in. Han fick nöja sig med fjärde plats, fyra och en halv minut efter Simon Waller som numer tävlar för IFK Umeå över 10-kilometersbanan. Anders Bennitz gick in på andra plats, minuten efter Waller.

Glömde fotnoten: Rasmus Wickbom, Vittjärv, och Robin Salén, Baik, tilldelades årets stipendier till Jonas Larssons minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om