Majorov visade klassen direkt

Alexander Majorov är ännu inte helt återställd efter sin fotskada. Vid elitseriepremiären sopade hemmastjärnan ändå banan med konkurrenterna.

Hemmastjärnan. Alexander Majorov krossade all konkurrens vid elitseriepremiären i Coop Arena.

Hemmastjärnan. Alexander Majorov krossade all konkurrens vid elitseriepremiären i Coop Arena.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/KONSTÅKNING2015-09-13 17:49

– Det är för bra siffror, faktiskt. Jag kör utan kvadrupel och den där poängen är för ett kvadrupelprogram, säger Majorov efter hela 80,18 poäng vid lördagens korta seniorprogram. Resultatet innebar att Majorov la sig skyhögt över närmaste konkurrenten Marcus Björk, Malmö KK, på 51,37 poäng och i praktiken inte behövde grubbla särskilt mycket över tävlingens utgång. Men Majorov stöder sig mot rutinen, flinar och förklarar med en liknelse:

– Det är ju sport, oavsett vad…jag kan vinna mot Bolt om han snubblar mitt i loppet…

Med det vill han säga att det ska till lite flyt också. Trots siffrorna var faktiskt en hand i isen under kortprogrammet, i något Majorov är noggrann att beskriva som en räddning och inte ett fall.

– Nej, det var inget fall på trippelaxeln men räddningen på landningen var lite skakig.

Han fortsätter:

– Jag satte den ju i princip – fick två minuspoäng där och tre är ett fall. Ibland kommer man inte riktigt in i hoppen – kör man på en liten cirkel kan man ramla inåt som jag gjorde nu. Isen är hal, vad ska man göra åt det…

Majorov flinar igen. Han vet att kapaciteten är på väg tillbaka efter skadorna men tar inga risker. Det betyder bland annat att hemmapubliken inte får se mer än tre varv i luften.

– Jag tränar på och sätter kvadrupeln ungefär två gånger av tre nu. Efter att inte ha gjort den på ungefär ett halvår är det en stor framgång.

Å andra sidan behöver Majorov inte forcera. Han vet att redan helgens program duger bra.

– Ett stabilt program räcker långt även utan häftiga grejer som kvadruplar, jag har svåra element i det, understryker han.

Och så var det sannerligen. På söndagen nådde Majorov 162,97 poäng medan ingen annan av herrarna gick över 100.

Länets andra senior, 19-åriga Clara Callne, debuterade både i klassen och i elitserien. Därmed måste en sjätteplats efter kortprogrammet betraktas som väl godkänt – även om Luleååkaren inte var helt nöjd med poängen, 33,32. Ledaren Linnea Mellgren, Helsingborg, nådde som jämförelse 48,42 poäng.

– Absolut inte perfekt – men en ok start, summerar hon och fortsätter:

– Hoppen var inte helt rena och landningarna hade kunnat vara bättre. Sedan var det lite snubbel i stegsekvensen men jag höll i programmet och det är jag nöjd över.

Med det fria programmet gick det ytterligare en aning bättre: 67,36 poäng och femma, ett resultat som räckte för att putsa också totalpositionen till just femte plats.

Callne kör säsongens tävlingar med ett klart mål:

– Att ta mig till SM. Det är målet för mig, att vara med på ett ”riktigt” SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om