Det spelar ingen roll vad det är för väder. Regn eller ej, lägret är ändå i full gång på Kanotvägen 14 i Luleå.
– Det här lägret är känt för sitt dåliga väder. Det är alltid regnigt och blåsigt. Ändå har vi haft olika veckor på sommaren varje år, säger Eva Lindmark, ordförande i Luleås kanotpoloförening Isbrytarna.
Två banor är uppe för att två grupper ska kunna öva på skott samtidigt. På ena banan är det ett gäng glada motionärer och på andra banan håller de mer erfarna till. Det är dags för landslagsgruppen att hoppa ner i det kalla vattnet för sin skotträning i brittiska kanotpolomästaren, Virginia ”Ginny” Coyles, regi. I flera år bar hon titeln som världens bästa tjej i kanotpolo. Nu tränar hon landslag i bland annat sprint, hur man får det perfekta paddeltaget och kommer fortast fram i vattnet.
I Sverige är kanotpolo en liten sport. Kanotklubbar runt om i landet har sporten mer som en rolig aktivitet mellan sina träningspass än en tävling, berättar Eva Lindmark. Men i till exempel Storbritannien har man kommit mycket längre med utvecklingen kring sporten.
Ett sätt att få sporten att etablera sig i Sverige är att anordna läger.
Luleås kanotpoloförening, Isbrytarna, har sen 2007 hållit i kanotpololäger där alla är välkomna. Ett unikt koncept med mycket glädje och engagemang från arrangören.
– Man kan säga att Sverige är ett utvecklingsland. Vi såg att det inte fanns någon som hade ett sånt här läger. Då tänkte vi att vi samlar ihop de svenska klubbarna till ett läger och bjuder in internationella coacher, säger Eva Lindmark.
Det här året är det brittiska Virginia ”Ginny” Coyles och Mario Perez Lopez från Spanien som tillsammans är huvudtränare. Båda är meriterade kanotpolospelare. Ginny har under flera år burit titeln som värdens bästa kanotpolotjej och Mario Perez Lopez har varit med i spanska landslaget. EM-brons 2013 och VM-brons 2014 är det senaste medaljerna han kammat hem i Spaniens herrlag.
På lägret, The swedish canoepolo camp, är det varje år något känt ansikte som gästcoachar. Bland deltagarna kan man hitta allt från glada motionärer, landslagsspelare och internationella spelare. Jerry Mansner från Finland har tagit sig till Luleå och har slagit upp tält utanför klubbhuset. Där har han trots regn och hårda vindar sovit.
– Det var inga problem för mig. Jag fick i alla fall en kudde nu. Så jag har sovit bättre i natt än förra natten, säger Mansner och skrattar.
Många av de som varit på lägret tidigare undrar ofta om föreningen ska ta med konceptet ut i Europa, berättar Eva Lindmark. I andra länder är läger oftast väldigt uppdelade. Landslag för sig och klubbarna för sig. Med sitt unika sätt att arrangera imponeras den före detta mästaren Ginny av Isbrytarna.
– Andra länder borde se och lära, säger Ginny.
Eva Lindmark är tillsammans med alla deltagare på lägret och alla andra kanotpolospelare i Sverige en del av utvecklingen.
– Det är så häftigt att se hur det utvecklas!