SHL-tankarna från Luleås vd

Sex månader på jobbet som vd för Luleå Hockey.
Stefan Enbom börjar bli varm i kläderna – och nu berättar han om framtiden, 30-årskalaset och tankarna på att utöka Sveriges högsta serie.
– Jag tror att alla klubbar är drivande i den frågan, säger Enbom.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ/ISHOCKEY2014-02-06 08:00

Luleå Hockey har snart spelat 30 år i landets högsta serie. Stefan Enbom har varit vd för klubben i ganska exakt en sextiondel av den tiden. Efter ett halvår på posten har den förre SSAB-chefen hunnit bli varm i kläderna och dra igång en långsiktig genomlysning av klubbens framtida verksamheter.

Men just nu handlar allt om att fylla år.

Den fjärde mars, i hemmamatchen mot Modo, ska Luleå Hockey fira 30 år i landets högsta serie – och det blir en nostalgifest av sällan skådat slag.

– Det blir viktigare och viktigare med historia, jag tycker det är kul. Man får inte tappa själen, säger Enbom.

Vad ska ni göra?

– Vi ska få till exakta kopior av tröjorna de hade då. Röda med gula ärmar, retrostuk så det räcker och blir över. Vi ska bjuda hit alla spelare från det laget, de kommer att vara här. Vi ska ha utställningar i arenan, vi ska ha en 30-årsfest med våra sponsorer, vi ska ha en jubileumsbankett och en hel massa andra aktiviteter som vi håller på att planera. Hela arenan ska vara full, vi ska ha härlig stämning och lite nostalgitouch.

Vad gjorde du själv 4 mars 1984?

– Jag spelade fotboll, så jag hade väl träning eller match. Jag var inte här, i alla fall, inte den matchen.

Säljer inte sig själv

Stefan Enbom är också Luleå Hockeys representant i SHL:s styrelse. Där är han en del av de diskussioner som den senaste tiden skapat stor debatt kring hur landets högsta hockeyserie ska utvecklas i framtiden.

– Det händer ändå en del inom SHL. Jag tror att man börjar förstå att produkten inte säljer sig själv.

På vilket sätt?

– I många frågor finns det en väldig samsyn. En av dem är att hitta vägar till att utöka SHL. Klart att det finns komplikationer, fler klubbar ska dela på samma summa pengar, och det blir diskussioner om hur man hittar vägar dit som inte påverkar de befintliga klubbarna. Men det upplever jag mer som teknikaliteter.

Det finns en reell vilja att utöka?

– Jag tror att alla klubbar driver i den frågan.

Vad är det som gör att man kommit fram till det nu och inte för fem år sedan, då vissa klubbar sa blankt nej?

– Dels ser man att klubbar underifrån utvecklas, de har arenor och organisation. Sen ser många klubbar att det inte är lika lätt att fylla arenor nu som för fem år sedan. Sen finns det naturligtvis vissa lag som, för fem år sedan, visste att de med garanti var ett av de fyra bästa lagen i serien. Nu får tiden är det bara Skellefteå som sitter säkert i örådet och det gör kanske att man blir lite ödmjukare och inser att det här måste utvecklas.

Tar ett steg tillbaka

En större elitserie – innebär det också fler matcher?

– Inte nödvändigtvis. Jag vill poängtera att allt bara är diskussionsmaterial än så länge, men ett alternativ är ju att du möter varje lag två gånger hemma och två gånger borta. Det skulle i såna fall ge 52 omgångar. Det är ett mer rättvist upplägg.

Det innebär också färre hemmamatcher.

– Ja, visst. Men det finns ju perioder då vi kan känna att vi har för många hemmamatcher. Ta förra veckan: Vi spelar lördag hemma, har Skellefteå borta på tisdag och spelar torsdag och lördag hemma igen. Att vi fick ihop drygt 9 000 åskådare på de två sista matcherna är egentligen rätt bra.

SHL tar ett steg tillbaka, det är inte ofta det hänt de senaste åren.

– Jag tror inte att det är någon lösning att utöka antalet matcher. Det är bättre att backa lite och se till att de matcher vi har blir riktigt bra. Totala antalet åskådare på en säsong kan ju ändå öka.

”Det höjer värdet på varumärket”

...och ni får fler hemmamatcher i och med Europaligan.

– Jag tror att det är framtiden, även om vi inte riktigt vet var det tar vägen. Jag skulle vara jättebekymrad om inte Luleå Hockey var med på det här tåget.

Vad tjänar ni på det?

– Det höjer värdet på varumärket. Jag tror det gav mer reella pengar, men det är svårt att mäta och jag var ju på andra sidan då.

De hade inte förhandlat in någon liten Europamästarbonus i sponsorkontraktet med SSAB?

– Nej, jag tror inte det, hahaha.

Vi pratar ofta hur mycket Europasatsningen och den nya arenan betyder för er och era sponsorer. Jag får ibland en känsla av att fansen och publiken glöms bort.

– Ja, och det får inte hända. Vi får inte bygga en arena enbart för våra samarbetspartners. Det är livsfarligt.

Varför?

– Sponsorerna vill vara i en kokande, röd, trivsam Luleå Hockey-gryta. De vill inte betala dyra pengar om det inte är någon som kommer hit.

Blir förändring till nästa år

Ett annat problem där är att ni har ett helt okej publiksnitt – men det syns inte under matcherna.

– Nej. Jag har varit på matcher där jag jobbat och knappt hunnit se något, men ändå märkt att det är 5 000 på plats och bra stämning. När jag kommer hem brukar jag se matchen på tv istället och då ser det ju ut som att det är helt tomt. De där nedre sittplatsraderna är svåra att bli av med, men så kommer det inte att se ut nästa säsong. Det ska vi se till.

Hur?

– Vi har inte hittat något bra sätt att låna ut platserna för de som har årskort och ändå inte vill gå på matchen. Det och bortastå – där har du det som vi saknar under de där matcherna.

På tal om publiken – den är inte riktigt med på er Europasatsning.

– Nej, så är det. Men jag tror att det är en resa. Det tar lite tid, i takt med att åren går tror jag intresset kommer att öka. Och nästa år blir det uppehåll i ligorna när det är Champions Hockey League och det är ett jättebra steg. Det är inte längre en försäsongsturnering, alla våra åskådare får se när det är skarpt läge.

Jämför med finska skidorten

När arrangerar Luleå Hockey EHL-slutspelet för första gången?

– Det kanske dröjer något år, men i framtiden är det fullt möjligt. Om vi utvecklas dit vi vill. Det vore bra för både länet och stan om såna arrangemang kom hit, man måste börja våga tänka såna tankar.

Varför?

– Kolla på Levi, skidorten i norra Finland. Det är ju någon där som tänkt att ”så här kan det se ut 2014”, sen hade de en bra strategi att nå dit och hittade ekonomiska lösningar som passade. En bra tanke och strategi har gett en enorm utveckling, precis som det kommer att göra för Luleå Hockey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!