Nu har Luleåspelaren tröttnat på ordet "hora"

Hon har själv blivit kallad både ”hora” och ”fitta”. Nu har Luleå Hockeys landslagsstjärna Johanna Fällman tröttnat rejält på språkbruket som präglar både hockeyvärlden och samhället i stort. ”Vi kan inte längre blunda för det här problemet”, säger hon.

Arg. Johanna Fällman har lessnat på ord som "hora" och "fitta". Nu efterlyser hon förändring – både inom hockeyn och samhället i stort.

Arg. Johanna Fällman har lessnat på ord som "hora" och "fitta". Nu efterlyser hon förändring – både inom hockeyn och samhället i stort.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/Ishockey2016-11-23 16:00

Johanna Fällman är inte bara hockeyspelare i det regerande mästarlaget Luleå Hockey/MSSK. Hon jobbar även som elveassistent på en mellanstadieskola och möter många ungdomar både i skol- och idrottssammanhang. Hon berättar med sorgsen röst om saker hon har fått höra från 12-åriga tjejer.

– De reagerar inte när någon kallar dem ”hora”, de har blivit så vana, säger hon till NSD.

Fällman är både ledsen och arg.

– Man ska aldrig behöva bli van vid en sådan sak, det är ingenting man ska behöva höra, säger hon.

För en vecka sedan kallade M-politikern Dalmon Haffo socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för ”hora” i direktsänd webb-TV. Under tisdagen skanderade Djurgårdsklacken ”hora” åt Luleås Johan Forsberg. Det är bara två exempel på en företeelse som känns väldigt vanlig i samhället just nu.

Johanna Fällman ser det här som ett stort problem som måste belysas och lösas.

– Jag tycker absolut att det är viktigt att prata om det här. Det är ett ansvar man har som individ med en röst. Det är inget isolerat problem, det finns på alla skolor, inom alla samhällsinstanser. Vi kan inte längre blunda för det här problemet, säger hon.

Efter SHL-matchen mellan Djurgården och Luleå Hockey i tisdags fick Djurgårdens Mikael Ahlén frågan av Expressen om han tycker att det är okej att fansen sjöng att Forsberg är ”en hora”. Han svarade:

”Det har jag tyvärr ingen kommentar om”.

Johanna Fällman blir upprörd när människor som har chansen att fördöma ett problem inte gör det.

– Jag tycker det är tråkigt. Man har chansen att göra en skillnad, men väljer att inte använda sin röst. Hockey-Sverige och föreningarna är en så pass stor maktfaktor i samhället, man har ett ansvar att använda sin röst för det som är rätt, det man står för.

Hon drar en parallell till fördömandet av huvudtacklingar.

– Det fördöms fullständigt och det ska det göra. Men det har ingenting att göra med vilket språkbruk och samhällsklimat man vill ha. Det ska liksom inte vara så att ”han gjorde en tackling, därför skriker vi hora”: Båda företeelserna ska fördömas. Inget av det är acceptabelt. Men man tänker väl inte att det gör så stor skada som jag tror att det kan göra, när unga tjejer och killar får höra sådant.

Har du själv blivit kallad för ”hora”?

– Inte så jättemånga gånger. Jag minns en gång när jag spelade med killarna i Brooklyn Tigers, jag var kanske 14 år. Då var det en kille som skrek ”jävla fitta, jävla hora”. Jag blev så förbannad att jag började slåss med honom. Det som var skönt var att domaren också hade hört det killen sagt. Vi fick båda matchstraff, jag för slagsmålet och han för vad han hade kallat mig.

Fällman minns hur killarna i hennes lag den gången stod upp för henne.

– Det var jätteskönt. De visade mot den här spelaren att det inte är okej. Det är en sån grej jag kommer komma ihåg.

Hon tror att språkbruket är hårdare för och bland män, men medger att det förekommer även inom damhockeyn.

– För några veckor sedan när vi spelade mot Linköping var det en tjej som skrek ”jävla hora”. Då kände jag bara: ”Hur fan tänkte du nu?”. Det är det som är problemet, man måste tänka efter lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om