Mental träning ska få NHL-målvakten att lyfta

Förra veckan blev Anders Nilsson klar för Buffalo Sabres.I en lång intervju med NSD berättar NHL-målvakten om nya kontraktet, hur yogan hjälper honom som spelare – och att han börjat jobba med en mental tränare.

Ny klubb. Anders Nilsson skrev förra vecka på ett ettårskontrakt med Buffalo Sabres.

Ny klubb. Anders Nilsson skrev förra vecka på ett ettårskontrakt med Buffalo Sabres.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/Ishockey2016-07-08 16:08

För ganska precis ett år sedan valde Luleå-målvakten Anders Nilsson att ge NHL en ny chans.

26-åringen, som draftades av New York Islanders, hade precis avslutat en succésäsong i ryska KHL-laget Ak Bars Kazan och kände sig redo för världens bästa liga igen.

Och det var han.

Nilsson storspelade stundtals för Edmonton Oilers. Tja, egentligen ända fram till jul då han kom in i en tyngre period och sedan byttes bort till St. Louis Blues. Och avslutningen blev inte riktigt vad han hade tänkt sig.

Efter säsongen var framtiden i NHL osäker. Han var nära att lämna för spel i KHL – men för ganska precis en vecka sedan trejdades han från St. Louis till Buffalo Sabres.

Han skrev snabbt på ett ettårskontrakt värt 1.000.000 dollar. En situation som han verkligen gillar.

– Kul att det löste sig. Man vet inte aldrig hur det blir när det var 50/50 om jag skulle bli kvar i NHL eller gå till KHL. Det känns skönt och tryggt att det har löst sig, säger Anders Nilsson.

Buffalo – vad säger du om att komma dit?

– Det känns som en klubb som är på uppgång och satsar väldigt mycket om man ser på nyförvärven som de gjort. Vi har några bra spelare nu. Det är en klubb som vill framåt och verkligen satsa på slutspel.

Nilsson är nöjd med hur han inledde den gångna säsongen i NHL. Men sen kom som sagt en dipp.

Till 2016/2017 är hans stora mål att bli jämnare i sitt målvaktsspel. Därför har han nu börjat jobba med en mental tränare, Per Eftang, från Norge som bland annat ska hjälpa honom med fokuseringen.

– Det är lite lurigt det där med att bli jämnare. Mycket handlar om erfarenhet som målvakt. Det är en del mentalt också och jag har börjat ta hjälp av en mental coach. Vi har börjat lite lätt med fokusbitar och sådana saker. Vi ska jobba mer ju närmare säsongen vi kommer och även under säsongen, säger Nilsson.

Hur mycket kontakt har ni haft hittills?

– Vi har pratat lite över telefon ännu bara. Planen är att vi ska träffas i sommar och gå igenom hur vi ska jobba. Nu har vi bara surrat några gånger och är i en uppstartningsprocess. Det känns skitbra hittills i alla fall.

Men mental träning är inte det enda nya greppet som Anders Nilsson testar. Förra sommaren började han med yoga som en alternativ träningsform. Och nu tar han ett individuellt yogapass i veckan under ledning av Sebastian Evanne. Något som gett resultat direkt.

– Han har varit sjyst och ställer upp och kör personliga yogapass med mig. Man kan styra det efter mina behov och så. Som målvakt är det skitbra att jobba med rörlighet, balans och stärka upp de där små musklerna. Det har hjälpt väldigt mycket när man kommer ut på isen. Kul att bygga vidare på det den här sommaren, säger han.

Det låter som att du verkligen gillar det.

– Ja, absolut. Det är en väldigt specifik träning som jag behöver för min hockeyposition. På isen känner jag mig mycket mjukare och rörligare än vad jag brukar göra.

Situationen han kommer till i Buffalo Sabres är speciell. Det är nämligen så att tre av fyra målvakter kommer från Sverige. Förutom Anders Nilsson själv finns där även Linus Ullmark och Robin Lehner. Båda två känner han sedan tidigare.

– Jag tror det aldrig har hänt tidigare med tre svenska målvakter i samma klubb. Även om det blir en konkurrenssituation så blir det kul att ha svenskar och några som man spelat med tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!