"Jag är i bättre fysisk form"

Hon är danskan med det svenska efternamnet som har flyttat till Norrbotten för att bli en bättre hockeyspelare. Möt poängdrottningen Josefine Hoegh Persson som har laddat om – och nu ska slå ur underläge.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå/ishockey2016-09-07 08:00

Bara efter en dryg vecka i sin nya hemstad har Josefine Hoegh Persson redan insett att det mesta inte är som i Danmark eller Stockholm när det gäller ishockey i allmänhet – och damhockey i synnerhet.

– Alling är så mycket större här i Luleå när det gäller ishockey. Mina kollegor pratar hockey på jobbet med mig, och det är inget som jag är van vid sedan tidigare. När vi hade spelat träningsmatch i Finland förra helgen hade mina kollegor full koll på att vi hade vunnit och att jag hade gjort mål. Det var något nytt för mig, säger hon och fortsätter:

– Jag hade räknat med att det skulle finnas ett visst intresse kring hockeyn i Luleå, men inte alls så här mycket.

Den 22-åriga danskan, med det svenska efternamnet Persson (hennes farfars far var svensk), är inne på sin andra säsong i Sverige och SDHL, som Riksserien numera heter.

Ändå är det mesta helt nytt, inte bara när det gäller intresset för laget och klubben.

Inför fjolårssäsongen värvade AIK den då 21-åriga danska poängdrottningen från den danska ligan.

På 189 matcher där hade Hoegh Persson svarat för imponerande 630 poäng, vilket ger ett snitt på drygt 3,3 poäng i snitt per match.

– Men då vann vi ju också med 20–0, så då var det inte svårt att göra poäng heller. I Danmark finns två bra lag, sedan är de andra rätt långt efter, förklarar hon.

Och trots att ligan i Sverige är flera klasser bättre fanns det ändå oerhört stora förväntningar på att Hoegh Persson skulle fortsätta sin poängproduktion i AIK.

Omställningen från dansk hockey till svensk blev också ganska tuff.

I början av säsongen hade den danska forwarden svårt att få spelet och poängproduktionen att lossna.

– Jag visste ju på förhand att det skulle bli svårt att spela i Sverige. Men folk visste ju inte vilken klass den danska ligan höll. Så

jag kände mig ganska obekväm i början av säsongen i Sverige, när det inte riktigt lossnade. Men till slut gick det lättare, framför allt när pressen börja de släppa, säger hon.

Hur gjorde du då för att det skulle släppa?

– Jag pratade med mycket med mina föräldrar som sa till mig att bara ta det lugnt, att jag skulle njuta av möjligheten jag fått att spela i Sverige och tänka positivt. Så jag började också tro mer på mig själv, och började fokusera mer på de positiva sakerna jag gjorde istället för de negativa.

Till slut fick Hoegh Persson ändå ihop klart godkända 25 poäng på 36 matcher.

Och med förra årets erfarenheter i bagaget känner sig Hoegh Persson mer förberedd på vad som väntar i Luleå i år.

Hon ser det nästan som en nystart i karriären.

– Ja, lite så är det, tycker jag. I Luleå finns det redan så många bra spelare som är stora profiler. Här kan jag få chansen att slå lite mer ur underläge och jobba på i det tysta. Jag är mer mentalt förberedd nu, och jag är i bättre fysisk form. Jag vet ju vad som väntar den här gången.

Har du hittat din roll i laget ännu?

– Inte riktigt. Vi håller fortfarande på att försöka hitta rätt med kedjorna och sådana bitar. Men jag vet ju själv vad et är jag behöver arbeta med rent individuellt för att bli bättre. Jag ska göra allt vad jag kan för att utvecklats och bevisa för mig själv att jag kan spela på allra högsta nivån. Det är nu jag ska prestera och visa vad jag kan.

Fakta

Namn: Josefine Hoegh Persson

Ålder: 22.

Vikt: 75 kilo.

Läng: 178 cm.

Position: Forward.

Om sin personliga sak:

Jag hade inte med mig så många personliga saker hit upp, så jag tänkte att jag skulle vara kreativ. Så jag tog bilden på min familj. Min familj betyder jättemycket för mig. Vi är en ganska stor familj, för det är både min mammas familj och min pappas familj. Bilden är tagen på min 18-årsdag, och då var alla samlade. När jag flyttade till Sverige i fjol sa mina kompisar hemma i Danmark att jag inte kunde flytta eftersom jag inte kunde vara utan min familj. Min familj har alltid stöttat mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om