Det är den sista söndagen i april och under Bergnäsbron har isen släppt sitt grepp om älven. På trappan vid Kulturens Hus dyrkar Luleås vintervana invånare solguden men borta vid Coop Arena hörs något helt annat än välmående suckar.
Det är inte ens en vecka sedan Northland Basket tog sitt andra raka SM-guld, sedan Luleå energi arena kokade medan Anna Barthold klippte ner nätet från mästarkorgen och någonstans är det där som alla damlag borde lägga ribban. Riksseriematcherna är inkluderade på alla Luleå Hockeys årskort och...
– Om de kan – varför skulle inte vi kunna, frågar tränaren Fredrik Glader retoriskt när Luleå Hockeys nya damlag inleder sin resa mot mästerskapet med fystester i gymmet.
Den största, första ingrediensen till att bli folkets lag är att skapa en mästartrupp, men den är inte på plats ännu. Inte hela, i alla fall. Backstjärnan Emma Eliasson har genomfört testerna – med bravur – under förmiddagen innan hon åkte upp till Kiruna för att kliva ner i gruvan och sommarjobbet som bergsprängare. Fortfarande saknas ungefär en femma i lagbygget, men Glader hoppas att det mesta ska vara på plats inom ett par veckor.
– Vi siktar högt till vintern, men det kommer att krävas en hel del av spelarna. Det här är den viktigaste enskilda detaljen vi kan jobba med, att göra en riktigt bra försäsong. Jag tror det kommer att bli ett jättelyft, säger Glader.
Nye fystränaren Dan Äkäslompolo kommer ursprungligen från Pajala, men bor i Stockholm där han jobbat som personlig tränare de senaste 13 åren. I fjol hjälpte han dels Luleås ungdomslag, dels några av Hammarbys yngre fotbollslag, och nu ska han försöka höja den fysiska kompetensen hos Luleås damlag.
– Vi ska inte bara vara bra i september. De ska naturligtvis vara bra hela säsongen, men de måste orka i mars. Det är utmaningen. Ska de spela finaler och vinna guld så måste de orka – och det arbetet börjar nu, säger Äkäslompolo.
Tidigare år har Munksund samarbetat med Piteås fysguru Stefan Thomson.
– Stefan är kanonbra, men han jobbar med Skellefteå AIK, Piteå IF och flera andra lag. Det här är ett sätt för oss att höja nivån, Dan kan ge tjejerna fullt fokus och arbeta ännu närmare laget, säger Fredrik Glader.
I övrigt, då? Tja, landslagsforwarden Rebecca Stenberg imponerar med 42 ”pistols” – knäböj på ett ben, hälen i golvet, röven ska ner under knät, småfeta krönikörer klarar inte ens av att göra en men det kommer knappast som någon chock – och stämningen är hyfsat god. På en yogamatta pustar målvakten Maria Omberg ut efter avslutad övning och Glader nickar nöjt åt hennes håll.
– Vi kommer att satsa långsiktigt på Maria, jag tror att hon ska kunna vara med och slåss om en plats i OS-truppen 2018, säger Glader.
Omberg själv? Hon är inte mycket för att tuta i eget horn.
– Alltså, visst är det en generationsväxling på gång, men det finns ju många som är bra. Till att börja med Sara Grahn – som är hur bra som helst – och sen är det Minatsu Murase, Sarah Berglind... Det är svårt att slå sig in där.
Du är defensiv.
– Det är klart drömmen finns där, men jag försöker koppla bort det nu. Jag försöker fokusera på Luleå Hockey, på att bevisa att jag verkligen är en målvakt att lita på.
Omberg är en Luleå Hockey-produkt som kommit fram via klubbens ungdomsorganisation och har gjort matcher i ungdomslandslagen. Nu ser hon fram emot att få spela på sin riktiga hemmaplan i Riksserien.
– Det känns hur bra som helst. Jag är ju härifrån, känner igen miljön, jag älskar att vara här på hallen. Det är ju svårt att säga hur det ska gå när man inte vet vilka som kommer till laget men det känns som att vi har något riktigt bra på gång, säger Omberg.
Känns det som att du är hemma?
– Jag är jätteglad att Luleå Hockey dragit igång den här satsningen så att jag får vara här och utvecklas. Vi satsar högt, jag vill vara med här och bidra mycket.