"Den jobbigaste tiden i min karriär"

Knappt tre månader har gått sedan smällen som gav honom en hjärnskakning – och ett skadat knä. Nu talar Luleå Hockeys Victor Ekarv ut om den tuffa tiden.

På väg tillbaka? Victor Ekarv rehabtränar sitt knä fortfarande och det dröjer förmodligen minst några veckor till innan han kan göra comeback.

På väg tillbaka? Victor Ekarv rehabtränar sitt knä fortfarande och det dröjer förmodligen minst några veckor till innan han kan göra comeback.

Foto: petra isaksson

Luleå/ishockey2016-03-03 12:57

10 december. Luleå Hockey möter Rögle på hemmaplan. I mitten av den andra perioden sänktes Luleå Hockeys Victor Ekarv av en tackling från Röglebacken Almen Bibic.

Ekarvs lagkamrater var upprörda efter tacklingen.

– Vi måste få bort sådana tacklingar från ishockeyn, sa Joel Lassinantti.

– Han svimmade av innan han träffade isen. Det var inte roligt att se, sa Johan Harju.

Centern Ekarv slog direkt i isen och blev liggandes länge, innan han groggy kunde ledas av isen och in i omklädningsrummet.

Andra mars. Knappt tre månader senare. Victor Ekarv har en vit träningströja på sig ute på isen. Det betyder att han inte är tacklingsbar.

Anledningen: Han har fortfarande problem med knäet. I samband med tacklingen fick 22-åringen ett uttänjt ledband i knäet.

– Det börjar kännas lite bättre men det är knäet som tar emot. Jag har inte känt något i huvudet nu. Men då har jag inte gått på helt med närkamper än, säger Ekarv.

Han står och lutar sig mot en klubba.

Någon sekund senare fortsätter han:

– Ledbandet är uttänjt på insidan. Sen var det en ledkapsel som fick sig en liten smäll och gick sönder med. Några dagar efter fick jag en cysta bak i knäet, mellan vaden och baksida av låret. Jag har inte riktigt hittat kontakten i baksidan under styrketräningen på grund av det och så, men det har känts mycket bättre på sistone.

En cysta?

– Det blev som mellan en pingisboll och halv tennisboll i knävecket. Jag vet inte riktigt hur den uppkom eller varför, men det har blivit bättre. Man har fått trycka in den lite.

Trycka in?!

– Jag låg på rygg och Mattias, vår sjukgymnast, tryckte allt han hade på den kändes det som.

Det låter smärtsamt.

– Det gjorde ont, det kändes. Det gjorde att det drog ut på tiden lite. Det förlängde läkeprocessen lite för knäet. Jag kunde inte göra rehaben som jag ville. Egentligen kunde jag gått på hårdare tidigare, men nu kunde jag ändå inte det. På grund av huvudet. Jag hade huvudvärk upp emot tre-fyra veckor. Sen kändes det lite bättre, men sen kom det tillbaka.

Flera Luleå Hockey-spelare har tidigare haft problem med sviterna av hjärnskakningar. Cam Abbott och Niclas Wallin fick båda avbryta sina karriärer i förtid på grund av sviterna efter flera hjärnskakningar.

Victor Ekarv hade alltså huvudvärk fyra veckor efter tacklingen från Bibic.

– Självklart mår man inte bra. Det var egentligen en och en halv vecka för mig efter tacklingen där jag inte gjorde något allt. Det kändes som att jag kollade upp i taket och drack saft. Jag tog mig till farmor och åt lite nån dag när jag var hemma, det var egentligen det jag gjorde första veckan. Sen blev det en och en halv-två veckor där det kändes bättre. Jag kunde gå ut och fika på stan. Då kom huvudvärken då och då, men det kunde man leva med, säger Ekarv och fortsätter:

–  Sakta blev det bättre, men sen kom det tillbaka. Det är den jobbigaste tiden i min karriär, när man var orolig. Det kom tillbaka när man hade kört lite styrketräning och lite skridskoåkning. Det var inte smärtan som var jobbigast med hjärnskakningen utan allt runt omkring. Förstatiden blir livet annorlunda, man kan inte göra något.

Var det jobbigt för nära och kära?

– Klart det var, framför allt den första tiden. Sen när det ändå går bra och man kan leva ett normalt liv utanför hockeyn gick oron ner ganska mycket. Både för mig själv och föräldrarna och så.

Men känner du av hjärnskakningen något nu?

– Jag känner inte av huvudet nu, så det känns bra. Det har jag inte gjort sen det kom tillbaka. Men jag har inte ansträngt det maximalt än, med kroppskontakt på träningar till exempel.

Hur länge dröjer det innan du kan göra det?

– Det är mer att man får testa. Nu när knäet tar emot lite kan man vänta. Om det kommer igen, om huvudvärken kommer tillbaka, nu efter nästan tre månader... Då börjar den riktiga oron komma. Då är säsongen såklart körd. Men man börjar tänka på hur nästa säsong blir då. Just nu känns det bra att ha tålamod.

När kände du sist av sviterna efter hjärnskakningarna?

– När jag började träna där någon månad efter och fick det igen. Då hade jag huvudvärk när jag tränade och en eller två dagar efteråt. Sen har det kommit någon gång. Men jag skulle säga att det var en månad och en vecka sedan jag kände av det sista gången. Då gjorde jag ingenting på någon vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!