'Nya' IBK laddar om: "Alla måste dra åt samma håll"

Med hela fjorton nya spelare har Juha Männistö ett intressant pussel att lägga. En sak är klar: årets IBK Luleå blir någonting helt annat än fjolårets upplaga.

Tränaren. Juha Männistö har en del att fundera över inför lördagens bortapremiär.

Tränaren. Juha Männistö har en del att fundera över inför lördagens bortapremiär.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/INNEBANDY2016-09-16 18:00

– Det är väl så att vi har större bredd men kanske inte samma spets, säger tränaren.

Han tillägger:

– Vi får rikta in oss på att…bli ett riktigt krigarlag.

Det är inte så att Luleå plötsligt saknar skyttar. Men ett problem började redan tidigt förra säsongen i och med måltjuven Mattias Berlins långtidsskada – en skada som fortfarande, efter närmare ett års rehabilitering, spökar.

– Jag är inte återställd men på bättringsvägen. Det går lite fram och tillbaka, säger Berlin som beroende på dagsformen därmed kan få se något av lagets nya namn springa om i skytteligan. När han kan namnen, vill säga…

– Få se nu…den där Albin (Pettersson, från Stil) ser ut att vara en måltjuv. Han har bra teknik och kan trixa till det ibland. Och så har vi en Kalle (Carl Jonsson, från Gamla Stan) som kan bli något, säger han.

Juha Männistö hymlar ändå inte med att man tappat några blytunga poängmaskiner.

– 60-70 poäng på tre spelare…vi får satsa på att bli bättre bakåt när vi väl får ihop det.

Ny lagkapten efter Johan Ekenberg som flyttat tillbaka till västkusten – nåja! – och Alingsås blir Reed Hearns, tillsammans med backkollegan Filip Segerlund. Också Hearns konstaterar att det är mycket nu.

– Jag kan väl inte påstå att vi fått ihop laget än. Vi har en skön känsla tillsammans – på sidan om planen – men inte på plan, ännu. Och jo, det är viktigt.

Hearns fortsätter:

– I år är det ett lag som ska göra det tunga jobbet. Alla måste dra åt samma håll och inte släppa in något i onödan, säger Hearns och förtydligar:

– Säga vad man vill om offensiv spets men i år är vi fler spelare som drar det tunga lasset.

IBK har också ett intressant ess att spela ut.

– Det nya spelsystemet funkar jättebra, konstaterar Hearns apropå att laget nu ställer upp i 2-1-2-formation.

– Vi blir säkrare i slottet, det blir svårare att slå diagonalare på oss, målvakten behöver inte fokusera så mycket på förflyttningar, vi kan koncentrera oss mer på skottet…jag tycker det funkar bättre än det gamla, även om vi ibland vill tillbaka dit.

”Tur”, då, att det inte finns så många gamlingar kvar som kan falla tillbaka i äldre idéer… Tränare Männistö medger att speländringen var förhållandevis enkel att göra just nu.

– Tanken var faktiskt att jobba in den i en formation redan kring jul i fjol men då fick vi ju problem med skador och kunde inte få ihop det. Men nu, med mer än hälften nya spelare…lika bra att göra det, avslutar han.

IBK inleder säsongen med bortamatcher mot Håsta i dag och Örnsköldsvik i morgon.

IBK Luleå

Nyförvärv: Toni Alamartin, fw, Gammelstad, Tobias Lindstedt, fw, Gammelstad, Jesper Oscarsson, fw, Gammelstad, Linus Hademalm, b, Gammelstad, Marcus Lundgren, mv, Gammelstad, Marcus Öster, fw, comeback, Adam Bergström, fw, comeback, Joacim Stiglund, mv, comeback, Carl Jonsson, fw, Gamla Stan, Albin Pettersson, fw, Stil, Johan Brunlöf, fw, Stil, Niklas Landström, fw, Vålerenga, Adam Söderström, fw, Skellefteå IBS, Anton Ahlbäck, b, egen produkt.

Förluster: Marcus Drugge, b, Boden, Johan Ekenberg, fw, Alingsås, Casper Olofsson, fw, Wibax, Joel Wadsten, fw, Wibax, Tobias Gustafsson, b, IBF Dalen, Emil Hellström, fw, slutat, Joel Abrahamsson, mv, Wibax, Christoffer Morin, fw, IBK Luleå utvecklingslag, Niklas Källgren, b, IBK Luleå utvecklingslag.

Tränare: Juha Männistö, Tomas Rönnberg, Peter Morin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om