Ökade träningen – och blev en vinnare

Åtta futtiga sekunder skiljde Andreas Berglund från drömgränsen två timmar efter fyra kyliga mil i Ormbergsterrängen. Men vad gör väl det när man är lika bra som Daniel Richardsson.

Segrare 1. Andreas Berglund har ökat träningsdosen de senaste åren, vilket låg bakom segern i Kronanloppets herrklass.

Segrare 1. Andreas Berglund har ökat träningsdosen de senaste åren, vilket låg bakom segern i Kronanloppets herrklass.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ/FRIIDROTT2016-01-24 19:02

– Haha, ja, jag sa när han vann (2005, NSDs anm) att den dagen man vinner här, då är man lika bra…

Nu var det lite annan tyngd i loppet den gången. 274 deltagare mot söndagens 78 anmälda och hela 15 åkare under två timmar. Hudiksvallåkaren körde in på fina 1.48,11 timmar vilket fortfarande är ohotat i loppet.

43-årige Berglund har å andra sidan lurpassat i närheten av segertiderna varje gång han kört sedan debuten 2010 (då det blev en sjätteplats efter 2.05,31). 2012 och 2013 kunde han inte köra men 2014 blev hittills enda året under två timmar – 1.59,38, vilket räckte till femte plats. 2.00,10 i fjol gav å andra sidan ”bara” tionde plats men i år räckte alltså 2.00,08 hela vägen för Bergnäsetåkaren. Han markerade redan under loppet att den här dagen skulle bli hans genom att också plocka hem samtliga spurtpriser, trots klungkörningen med Tomas Svensson, I19, samt tätt följande Anthony Sorsa, Gällivare, och Gjutarens hemmaåkare Mats Riekkola.

– Vi har växlat lite ute i spåret men jag ville ju ha spurtpriserna så jag tänkte att jag gasar på lite då, säger Berglund som på senare år snäppt upp träningen ordentligt.

Han fortsätter:

– Jag tränar ungefär 500 timmar så det är klart, med familj och vanligt villaliv hinner jag inte göra så mycket annat. De senaste fem åren har jag tränat bra och det är vad som givit resultat, jag började ju inte med skidåkningen förrän vid 33 års ålder.

Mats Riekkola tog till slut bronsplatsen men Svensson kunde inte möta upp när Berglund höjde tempot mot slutet av sista åttakilometersvarvet utan gick i mål på 2.00,21, tretton sekunder efter segraren.

– Jag är ändå ganska nöjd, Andreas är lite starkare än mig, säger han och fortsätter:

– Har dessutom haft jättebra skidor, jag åkte med fäste och det gjorde inte Andreas så jag har kunnat hjälpa till lite med benen i uppförsbackarna.

Mitt i loppet lurades Svensson att höja tempot – av Johan Lintzén(!).

– Efter andra varvet hade vi honom med oss också. Han ryckte, drog och var jättejobbig…men jag visste inte att han bara skulle åka tre varv, säger Svensson och flinar.

Anledningen till Lintzéns kortare lopp – där det blev klar seger – var att han liksom systern Nina Lintzén hade ett åtagande att passa senare under dagen. Nina, annars självklar segeraspirant i damklassen, startade inte alls – men nu blev det ändå en Lintzén högst upp på pallen sedan Johans fru Anna kört hem damklassen för Stil på 2.51,14 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om