Waara vill ge stortalangen chansen

Han är en av Norrbottens största talanger, men har fått ont om speltid. Under hösten vill IFK Luleå-tränaren Fredrik Waara ge Sebastian Sandlund chansen.

Fredrik Waara.

Fredrik Waara.

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå/fotboll2014-09-06 12:01

När IFK Luleå blev norrbottniska mästare i onsdags släppte tränaren Fredrik Waara fram ett gäng spelare som fått knapert med speltid under säsongen. 20-årige forwarden Robin Lundgren svarade med att göra ett mål, precis som inbytte Daniel Andersson.

Och 17-årige Sebastian Sandlund imponerade på innermittfältet.

– Han var riktigt bra. Riktigt bra med bollen, men han jobbar även hårt trots sin litenhet, säger Waara.

Nu vill IFK-tränaren se mer av framtidslöftet, som gjorde division I-debut redan för två år sedan och hittills i år har noterats för 117 minuters spel i serien.

– Jag hoppas verkligen att vi kan ge honom mer speltid nu. Han gjorde som sagt det riktigt bra senast, men problemet är att vi har "Vlad" (Vladimir Lazarev) och (Patrik) Wallin där. Wallin har tillhört våra absolut bästa spelare och "Vlad" är oerhört värdefull för vårt spel. Sen har vi även Tomas Eriksson som kan spela på innermittfältet, så det är väl där vi har tuffast konkurrens. Men det kommer att komma avstängningar, då är det bara att sätta in "Sebbe". Han är värd chansen och behöver matchtid för att utvecklas.

Ni ser något stort i honom?

– Ja, det gör vi. Han är riktigt bra.

När NSD återger Waaras ord för Sandlund skiner han upp i ett leende.

– Det är självklart kul att höra att han tycker det går bra för mig. Att få chansen ska bli riktigt roligt, säger Sandlund.

Men han kan tvingas vänta. Samtidigt som IFK spelar nyckelmatch hemma mot Huddinge under söndagen spelar klubbens U19-lag en minst lika viktig match borta mot Sundsvall i juniorallsvenskan.

– Vi har inte tagit beslut om hur vi ska göra, det gör vi under dagen. Det är synd att det blir så, säger Waara.

Att matcherna krockar kan tyckas vara beklagligt, men Sandlund störs inte.

– Det är inget som jag tänker särskilt mycket på. Jag tränar ju alltid med A-laget, om jag får spela med juniorerna så gör jag det och om jag får spela med A-laget gör jag det, säger han.

Siktet är dock inställt på att utmana om en startplats i A-laget.

– Det är det jag försöker varje dag - att verkligen bli bättre och kanske slå mig in en dag. Men det är en bit kvar.

Vad fattas?

– Nästintill allt. Att bli lite större, snabbare, starkare och bättre i försvarsspelet är väl prio ett.

Noterbart är att Ibrahim Kallay är på landslagsuppdrag för Sierre Leone och missar matchen mot Huddinge. Det öppnar för, just det – Sebastian Sandlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!