"Vi vill bli bäst i Norrland"

Efter fiaskot i fjol – nu har IFK Luleå tagit fram en ny plan för att fostra fler norrbottniska fotbollstalanger. Om några år vill de erövra Norrland.

Framtidstänk. Daniel Kalén vill få fram fler norrbottniska talanger.

Framtidstänk. Daniel Kalén vill få fram fler norrbottniska talanger.

Foto: Petra Isaksson

Luleå/fotboll2015-03-31 10:00

Hur ska Norrbotten fostra fler talanger till elitscenen, hur ska Luleå bli en fotbollsstad – och hur ska IFK Luleå bli en central del av det?

Om några år kan vi ha svaret. Under vintern har IFK Luleå arbetat med en nysatsning på sin ungdomsverksamhet och blivit en del av svensk elitfotbolls tipselitprojekt.

– De delar ut stjärnor till de olika akademierna, och glädjande nog har vi fått en stjärna. Det betyder att vi får fortsätta vara med, och det är viktigt för klubbens utveckling, säger Daniel Kalén.

Skåningen, som har ett förflutet i Hammarby, flyttade till Luleå i somras och tog över IFK:s U19-lag, som behövde all hjälp de kunde få som slagpåse i juniorallsvenskan. Men klubbens första säsong bland Sveriges största framtidslöften slutade ändå med degradering, ynka sex poäng, 22 gjorda mål och hiskeliga 105 insläppta mål. Efter det har Kalén blivit assisterande tränare i A-laget, börjat jobba på klubbens marknadssida och fått ansvaret att leda IFK:s ungdomsverksamhet i en ny riktning.

– Man ska veta vad det innebär att spela i IFK. Vi har jättemycket att lära, men fotbollen har stor utvecklingspotential i Luleå, säger Kalén.

Kalén berättar att klubben vill skapa en större samhörighet mellan det äldsta juniorlaget och A-laget, att de är emot toppade lag i unga åldrar – men för fotbollsträning året om.

– De som vill spela fotboll ska få göra det, säger Kalén och fortsätter:

– Vi vill bli bäst i Norrland. Vi vill ha en verksamhet som konkurrerar med klubbar som Sundsvall, Gefle, Umeå och Östersund. Det kan ta fyra-fem år innan man ser tydliga resultat, men kan vi ta steg för steg så kommer vi se förändringar på vägen. Och en viktig del i detta är att A-laget tar klivet upp till superettan.

Men hur var det nu med det till synes misslyckade fjolåret i juniorallsvenskan? Jo, så här säger Daniel Kalén:

– Visst, vissa resultat var horribla. Men att IFK vågade satsa – för det var en stor ekonomisk satsning – är antagligen det bästa som har hänt på många år för ungdomsfotbollen i Luleå. Det har gett ringar på vattnet. Och vi vill absolut dit igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!