Miljonplanen som ska lyfta IFK Luleå

IFK Luleås ordförande Ingemar Ek har långtgående planer på en ny arena. "Bara en fråga om när", säger han. "Håller med om att det kommer att behövas inom de närmsta åren", säger man från kommunens håll.

Drömmer. Ingemar Ek har stora planer.

Drömmer. Ingemar Ek har stora planer.

Foto: Göran Ström

Luleå/Fotboll2015-07-19 21:29

Ingemar Ek är ny ordförande i IFK Luleå, var med om att driva igenom Boden Arena och ser placeringen i Luleå som ett stort problem.

– Det finns få centrumnära platser där en arena ryms och vi vill ligga centrumnära, säger Ek sittandes på Skogsvallens läktare.

Den här platsen?

– Har inga parkeringar. Annars är den otroligt mysig och fin.

Är det placeringen största problemet?

– Detta kostar omkring 100 miljoner. Den i Boden kostade 125, men då ingick en dubbelsporthall. Detta är inte bara en IFK–fråga utan en fotbollsfråga för Luleå, klart att andra lag också ska kunna spela där, säger Ek som nämner Boden Arena och även Gefles nya Gavlevallen som förebilder.

– Gefles är lagom som vi säger i Sverige. Jag tror den tar 8000 åskådare och Boden 5000. Vi kan också bygga en mindre arena och efterhand bygga ut den.

Finansiering?

– Klart att det är en kommunal fråga, ingen förening har ju råd att vara arenaägare. Det måste ske tillsammans med kommunen och resonerar redan med dem.

Kommunens fritidschef Helen Wiklund Wårell, poängterar att "det inte finns några beslut tagna varken för eller emot", men ger samtidigt Ingemar Ek rätt i många frågor.

– Jag håller med om att det kommer att behövas inom de närmsta åren. Läktare och omklädningsrum är redan 53 år gamla och håller inte i 20 år till, säger Wiklund Wårell ger även Ek rätt i platsfrågan.

– Det finns inte så mycket yta som kommunen äger där det skulle kunna byggas. Det finns flera spekulationer, Ek har själv flaggat för Porsön, det finns medborgarförslag om Arcusområdet och Kvantum-tomten.

Nuvarande Skogsvallen?

– Man kan riva och bygga nytt där, ytan finns ju. Men det är också en politisk fråga, nuvarande Skogsvallen kanske ska göras om till nytt bostadsområde?

Eks förslag om en mindre att bygga ut?

– Det har man gjort i flera kommuner och det är smart. Att bygga så att läktarkapaciteten kan förändras. Boden Arena är jättefin, men det är inte kul att sitta 500, 600 där på en arena som tar 5000. Det måste vara välgenomtänkt.

Fritidschef Wiklund Wårell menar också att det inte är en IFK-fråga, utan en fotbollsfråga för Luleå.

– Absolut, det är roligt att klubbarna pratar ihop sig, det har varit en brist tidigare. Nu kommer klubbarna tillsammans, har pratat ihop sig och har en likartande uppfattning. Det gör det också enklare för oss att bemöta. Nu pratar man om fotbollen och inte enskilda föreningar. Det är riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!