Målvakten som är med – i båda lagen

Här är en udda situation inför IFK Luleås ödeskval: Luleåsonen Simon Lundberg tränar med IFK – men är målvakt i Karlberg. ”En jäkligt konstig situation”, säger han.

inga stängda dörrar. IFK Luleå-tränaren Fredrik Waara känner sig trygg med att motst¨åndarmålvakten tränar med hans lag.

inga stängda dörrar. IFK Luleå-tränaren Fredrik Waara känner sig trygg med att motst¨åndarmålvakten tränar med hans lag.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ/FOTBOLL2016-11-09 11:10

Kvalmötena mellan IFK Luleå och Karlbergs BK är ödesmättade. För den 20-årige målvakten Simon Lundberg blir allt extra speciellt.

Lundberg är uppväxt i Luleå, har fostrats i IFK Luleå och nådde A-laget för två år sedan.

Efter en säsong med Bergnäset i fjol flyttade han till Stockholm, provtränade med division 1-klubben Vasalund och Sollentuna i division 2 – men skrev på för Karlberg.

Speciellt nu när kvalmatcherna stundar? Jo, men det blir bättre.

För ett par veckor sedan flyttade Lundberg hem till Luleå – och började träna med IFK. Samtidigt är han alltjämt Karlbergs andremålvakt och flögs ner till Stockholm för att sitta på bänken så sent som i lördags.

– Det är en jäkligt konstig situation, men båda klubbarna vet om det. Jag är väldigt neutral, jag hoppas att de får sköta det på banan och att jag slipper dras in så mycket, säger Lundberg.

Lundberg spelade tre division 2-matcher för Karlberg i år. I samma veva som hans flickvän lämnade Stockholm för att spela collegebasket fick Lundberg ett jobberbjudande i Luleå. Dessutom var han inte ordinarie i Karlberg.

Då bar flyttlasset tillbaka till Luleå för ungefär två veckor sedan.

– Jag ringde IFK och frågade om nästa säsong och de ville att jag skulle komma och träna. I och med att inget annat lag i Luleå håller igång så blev det ganska naturligt, säger han och tillägger:

– Jag skulle egentligen inte vara med Karlberg något mer, men sen ville de flyga ner mig.

Lundberg visste att IFK och Karlberg kunde mötas i ett kval och han fanns på plats i Arcushallen som åskådare när IFK säkrade kvalplatsen.

– Klart att jag blev glad. Sen är det väldigt svårt för mig att säga vad jag vill nu och vad som är bäst för mig. Det får helt enkelt avgöras i kvalet, jag kan egentligen inte påverka det så mycket. Oavsett om jag kommer spela eller inte ska jag göra mitt bästa för Karlberg, säger han.

Tänk om du får spela…

– Det har jag tänkt på själv också. Det skulle vara speciellt.

Vad säger Karlberg?

– De tycker att det ska bli kul, de tycker inte att det är jobbigt att jag tränar med IFK. De har frågat lite om mattan i Arcushallen.

Vad säger IFK?

– Egentligen är det väldigt avslappnat. Det är väl så i och med att jag inte är någon startmålis.

IFK:s tränare Fredrik Waara meddelar att Lundberg kommer träna med norrbottningarna hela veckan.

– Jag känner mig ganska lugn, jag tror inte att han berättar något och vi har inte heller frågat honom. Vi vill inte sätta honom i den sitsen, vi får information på annat sätt, säger Waara.

Ni låser inte honom ute ur omklädningsrummet?

– Nej. Han är inte med på vår matchgenomgång, men resten är han med på. Han har sagt att han håller sig neutral, säger Waara.

Karlberg: IFK Luleå:

Lundberg om de båda lagen

”Ett ungt lag, jag tror att vi har en snittålder på runt 23 år. Kalle Karlsson är tränare och han har skolat oss, han har en tydlig idé. Vi har blivit ett väldigt kompakt och skickligt lag som alltid har en plan för hur vi ska tackla motståndaren. Vi har en sjukt bra organisation”.

”IFK vill också rulla boll. Skillnaden jag har märkt på träningarna är – som mellan alla division 1- och division 2-lag – tempot, styrkan och kraften, det går fortare. Om det är skillnad även på match är svårt att säga. Spontant är det lite fördel för IFK, men man ska aldrig räkna bort Karlberg”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om