Han ska väcka den slumrande jätten

Han är skåning och har jobbat som reseledare, säljare samt golfinstruktör. Nu är frågan är om Daniel Kalén, 35, kan leda Norrbottens bästa herrlag till både framtiden och superettan. "Jag känner mig trygg", säger IFK Luleås nye sportchef.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ/FOTBOLL2015-11-07 08:00

Daniel Kalén kommer gående längs Storgatan en gråmulen dag i början av november. Skjorta, halvlång rock, IFK-nålen i slaget. Vi har bestämt att vi ska träffas på Friends men Kalén stannar framför Roasters. Han tvekar, funderar, försöker spana in genom rutorna. Likt en medioker stalker smyger jag upp bakom honom och säger att nej, inte där, fortsätt hundra meter till.

Luleås senaste fotbollspamp ler ursäktande.

– Fotbollen är bra, man kommer in snabbt i en grupp. Jag har suttit vägg i vägg med Boman det senaste året, jag har hunnit lära mig mycket – men inte var alla caféer ligger...

Hans Boman är IFK Luleå. Han har spelat och tränat alla möjliga lag i föreningen innan han blev högsta hönset för den sportsliga verksamheten. När hans efterträdare, Daniel Kalén, flyttade till Luleå hade Boman redan varit sportchef i drygt 13 år. Kalén har aldrig ens varit nära positionen tidigare, ändå tvekade han inte över sin egen förmåga när han fick frågan för första gången i september.

– Jag känner mig trygg. Det kommer ju nya grejer hela tiden, men de har jag inga problem att ta mig an. Jag är ganska lugn, hade jag inte trott att jag var redo för det här så hade jag aldrig hoppat på tåget.

Fast så säger alla.

– Jo, det är klart. Men jag känner mig ju trygg. Jag får bra backning när jag behöver den.

Som spelare var Daniel Kalén teknisk, talangfull – och bekväm. Han stannade i Skurups AIF från femårsåldern tills han blev 20.

– Jag var innermittfältare, offensiv, gillade att slå någon tunnel. Däremot ville jag inte lägga ner det arbete som krävs.

Sen kom vuxenlivet. Kalén började plugga, jobba utomlands, träffade frun, flyttade till Stockholm, betade av tränarutbildningar, började jobba åt Hammarbys ungdomsorganisation, fick barn...och se på fasen, när familjen skulle flytta till Luleå visade det sig att IFK behövde en tränare åt laget i juniorallsvenskan. Laget åkte ur men Kalén blev kvar som assisterande åt Fredrik Waara.

– Jag fick ju ansvar för akademin förra hösten, i och med det kanske jag har börjat snegla åt sportchefshållet lite mer. Annars har jag ju sett mig själv som tränare. Nu ställer jag ju den karriären på paus, men det känns helrätt.

Den senaste veckan har varit fullspäckad, men inte sönderstressig. Arbetet med att förlänga utgående kontrakt och säga tack och hej till de spelare som inte behövs i framtiden tar tid – men Kalén slipper i alla fall förhandla med sin förre chef Fredrik Waara.

– Styrelsen, med Ingemar Ek i spetsen, tar all diskussion med Waara. Det hade blivit jobbigt att hoppa över på andra sidan bordet direkt.

Vad tycker du, då?

– Jag vill såklart att de ska förlänga med honom. Jag tycker att hans resultat talar för sig själv, han är oerhört driven och ambitiös, jag tror absolut att han är mannen att leda laget – gärna flera år framöver. Kan vi dessutom få in Andreas Pettersson på ett hörn även i fortsättningen är det bara bra.

Daniel Kaléns fru är från stan, själv kommer han från Skurup utanför Malmö, och när familjen bestämde sig för att lämna Stockholm efter åtta år och köpa hus tittade de både uppåt och neråt. Det blev norr, Kalén trivs här och han kände redan folk i Norrbottens fotbollsvärld.

– Det har gått snabbt att komma in. Det finns en grym potential, kan vi vi göra rätt saker så kommer vi att få en bra utveckling. Det finns ett väldigt stort fotbollsintresse här i stan.

IFK är en slumrande gigant.

– Lite så. Det känns som en enorm chans att få vara med och påverka, att sätta Luleå på fotbollskartan också.

Ni har ju några konkurrenter om både talanger och sponsorpengar i stan.

– Ibland kan det kännas som att fotboll bara är en sport som man håller på med under sommaren, i väntan på att basket och hockey drar igång, här uppe. För mig som skåning är det jättekonstigt – där jag kommer ifrån är fotboll nummer ett, vi spelar året runt. Dit tror jag vi måste komma om vi ska ta ytterligare kliv.

Min bild av IFK Luleå är att det gått lite långsamt på kansliet, det har varit lite gammeldags och segt.

– Det stämmer, i viss mån. Det är mycket av det gamla som lever kvar – på gott och ont. Jag kom ju hit från privata sektorn, från ett modernt företag, och då blir skillnaden ännu tydligare. Där ligger en stor del av utmaningen, att komma från det ideella till något modernare.

Vad är IFK Luleå om fem år?

– Då är vi en elitförening. Jag hoppas att vi är det tydliga navet i Norrbottens fotboll, jag hoppas att unga spelare drömmer om att spela i IFK Luleå när de blir stora, lite som med Luleå Hockey i dag. Just nu är vi en bit efter – men vi kan definitivt närma oss.

Nyckelbeslut

Daniel Kalén ger sin syn på de viktigaste frågorna för IFK Luleås framtid.

Universitetet

"Vi har haft ett litet samarbete redan, men det kan naturligtvis bli mycket mer. Dels kan vi profilera oss mer där ute, locka fler studenter till matcherna, men det är också en potentiell värvningsstrategi om vi kan få till ett samarbete där våra spelare kan spela och plugga samtidigt."

Arenan

"Det viktigaste med arenan är att den inte bara är en IFK Luleå-fråga – det skulle gynna alla Luleåklubbar. Jag tror fotbollen måste bli tydligare med det. Tänk att ha en fotbollsarena i centrum, tillsammans med både Coop och Luleå energi arena, det är inte många städer som kan erbjuda den infrastrukturen för idrotten. Det hade kunnat bli en matcharena för alla, inte bara oss. Alla pratar om Arcus, visst – men under våren får bara seniorlag plats där. Vi skulle egentligen behöva en till Arcushall till ungdomslagen."

Kommunens elitbidrag

"Kommunen delar ut 200 000 kronor till elitklubbarna i stan, enligt deras definition är vi inte en av dem. Jag tycker naturligtvis att vi också borde få det, i min värld håller den verksamhet vi bedriver definitivt elitklass även om vi inte tillhör de två högsta serierna. Samtidigt kan jag förstå att de måste dra gränsen någonstans. Men man ska komma ihåg att när vi går upp i superettan får vi bidrag på runt fyra miljoner, 200 000 är mycket mer värt nu i division I än då. Jag tycker ändå att vi borde vara lite intressanta för kommunen att satsa på."

Damlag

"Jag, Johanna Augustsson och Jenny Kostenius – som är ledare för ett av våra flicklag – hade ett möte om det i våras. Nu har vi flicklag från 12 år ner till sju år – vi hoppas i alla fall komma igång med det nästa år – och den första tanken var att starta ett damlag redan i år. Nu har vi kommit fram till att det får ta sin tid, vi väntar tills de här tjejerna har växt upp och då startar vi ett. I framtiden ska vi naturligtvis ha verksamhet för både flickor, pojkar, män och kvinnor. Det är kanske tre-fyra år bort, men det kommer. Självklart ska vi satsa på det."

Ungdomsorganisationen

"Det finns fin potential där, men vi måste bli tydligare. Träningsupplägg, taktik, sättet vi spelar på – allt ska egentligen gå som en röd tråd genom föreningens lag. Då blir övergångarna mellan lagen enklare. Jag hoppas också att vi kan ha fler tränarträffar inom föreningen i framtiden, så att vi kan hjälpa varandra."

Sponsormarknaden

"Det krävs mer nu än på 80-talet, när det räckte med att Ingemar Ek åkte runt och snackade med folk och fick en summa pengar. Nu vill företagen vara med på ett annat sätt, de vill ha något tillbaka, de vill kanske ha tillgång till vårt nätverk. Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss själva, att hitta gemensamma projekt. Vi kanske behöver få in fler personer som sköter de här frågorna. Vi är hyfsat bra redan, vi har extremt trogna partners, men vi kan bli bättre på att hitta nya samarbeten."

Assisterande tränare

"Vi behöver få in någon som är mer personlig med spelarna, jobbar med individuella samtal och träning. När vi fått klart med – förhoppningsvis – Fredrik så kommer vi att göra klart med en sån person. Vi har en stor utvecklingspotential om vi kan ge våra unga spelare rätt utveckling."

Om ett andralag

"Baik åkte ju ur, men har de ambitionen att ta sig tillbaka så ska naturligtvis vi hjälpa till. Luleåfotbollen generellt behöver höja nivån. Vi behöver ett lag i tvåan och ännu fler lag i trean."

Om truppen

Spelare med kontrakt: Anton Olofsson, Vladimir Sudar, James Baldwin, Calle Norrbin, Vladimir Lazarev, Patrik Pettersen, Tomas Eriksson, Max Wårell, Islam Burman.

Spelare utan kontrakt: Emil Johansson, Linus Johansson, Anton Andersson, Haris Devic, Patrik Wallin, Erido Poli, Ibrahim Kallay, Viggo Pettersson, Sebastian Sandlund, Ludvig Karlsson, Viktor Pettersson.

"Vi behöver en forward till, om det blir Erido Poli eller någon annan får vi se. Generellt behöver vi få in mer snabbhet, ett djupledsalternativ till. Om det är en forward eller mittfältare vet vi inte, Kallay är definitivt inte ute ur bilden, vi får helt enkelt se. Vi ska ha möten med nuvarande trupp under november och efter det får vi se var vi står."

Personfakta

Namn: Daniel Kalén.

Ålder: 35.

Yrke: Sportchef i IFK Luleå.

Bor: Mjölkudden.

Familj: Frun Marika, döttrarna Lea, 5 och Grete, 2.

Vilken bok avslutade du nyss?

"Det var en deckare av Öhlund och Butler, jag har flera på rad där hemma. Klas Ingessons självbiografi har jag haft liggandes snart ett år, jag har inte vågat läsa den. Jag måste vara redo mentalt, jag vet hur det kommer att bli. Jag gillar att läsa, jag blandar fotbollslitteratur och annat."

Vilken film såg du senast?

"Det blir inte så mycket film, däremot följer jag Bron på SVT. Det är en skön blandning av svenskt och danskt, det passar väl mig."

Tror du på gud?

"Nej, inte så där."

När var du full senast?

"Det blir få tillfällen nu för tiden, i somras på semestern hade vi någon utekväll på Mallorca."

Vem spelar huvudrollen i filmen om ditt liv?

"Oj, svårt. Kanske han Kinnaman? Joel? Jag vet inte varför."

Vilken låt är ledmotivet?

"Jag är usel på musik... 'Just i dag är jag stark' med Kenta, kanske?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!