Drömstarten: "Vi hade inte glömt"

Alvik var laddat med himmelsk kraft när Övertorneå gästade för höstpremiär. Om blixtnedslaget i omklädningsrummet bidrog ska vara osagt – men efter chockstarten med två mål på sex minuter handlade matchen om ett lag.

Foto: EIJA DUNDER

LULEÅ/FOTBOLL2014-08-03 14:21

– Men vi hade inte glömt förra gången, när de kvitterade på övertid, påminner Leo Österberg efter 4-0 (2-0).

Lagkaptenen var också den som började målskyttet och det redan i femte minuten. En 30-meterskanon med siktet inställt på högerkrysset och ett av årets vackraste mål på Liko Arena var ett faktum. Sämre kan man börja.

– Bra tryck i den och ja, det var verkligen årets mål för mig – mitt enda hittills, säger Österberg och skrattar.

I princip hann spelet bara starta om innan det small igen när Mustafa Sharif fick tag på bollen i ett rörigt läge framför Övertorneåmålvakten. Och i den riktningen fortsatte det – i 26:e minuten spelade Sharif bakåt till Österberg som fick på ett stenhårt ribbskott från samma läge.

– De bjöd inte upp till tempo och satte ingen press i första, säger Österberg och medger att motståndarna inte hade mycket att sätta emot. Övertorneåkaptenen Santeri Viitasaari konstaterar att det inte gick som tänkt:

– Efter förra matchen tänkte vi på att försöka spela ”safe” från början. Det fungerade inte…

– Starten var en chock men Alvik spelar bra, enkel fotboll och vi saknade fyra spelare. 13 spelare i truppen, det går inte.

För Alviks del var enda riktiga plumpen i protokollet en bränd straff i 39:e minuten sedan Viitasaari gått in för hårt mot Adam Bergström och Daniel Sundström lagt skottet rakt på målvakten. Men vem bryr sig, när det bara regnar chanser i övrigt – Bergström var ytterst nära att trycka in 3–0 strax före halvtid på bra framspelning av Österberg och under andra halvlekens första tre minuter hann Alvik producera ett bra skott, en hörna och en frispark…

– Förutom straffen har vi inget att klaga på. Vi spelade disciplinerat, konstaterar Österberg.

Disciplin brukar leda till mål och så blev det. I 57:e spelade William Pääjärvi in från kortlinjen till Linus Grönlund som bara hade att skarva vid högerstolpen. Och i 83:e kunde en ren Markus Svensson enkelt placera in fyran vid samma stolpe.

Himmelskt, för hemmalaget vill säga. För Övertorneå gäller att samla sin trupp och få ordning på försvarsspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!