Den långa vägen till Sverige och Luleå

Han växte upp i krigets Bosnien och ansågs vara en av landets mest lovande unga målvakter. Nu berättar Vladimir Sudar om den krokiga vägen till Sverige och öppnar för att avsluta karriären i IFK Luleå.

Super-Sudar. IFK Luleås målvakt tror på en het fotbolls-
sommar.

Super-Sudar. IFK Luleås målvakt tror på en het fotbolls- sommar.

Foto: Kurt Engström

Luleå/Fotboll2015-04-09 08:15

Året var 1992. En väpnad konflikt som kom att kallas Bosnienkriget hade just inletts i Bosnien och Hercegovina.

Mitt i allt detta befann sig Vladimir Sudar, sex år gammal, i den mellanstora staden Mostar i landets allra sydligaste delar.

– Vi var tvungna att flytta från Mostar på grund av kriget. Det var många personer som blev tvungna att göra det under den perioden. Man var liten och fattade inte riktigt vad som hände. Det var kanske bra på ett sätt, säger Vladimir Sudar.

Hur påverkades din familj av kriget?

– Vi förlorade ingen nära till familjen eller i släkten. Tack och lov. Men jag har kompisar som har förlorat någon i kriget. Det är inte kul, säger Sudar.

Vad minns du av det?

– Lite grand bara. Man ser på tv hela tiden och man är ändå medveten om vad som händer. Även om det inte är på samma sätt som för vuxna. Det var tur det, säger han.

Fotbollen höll Vladimir Sudars tankar borta från kriget. Han var en av landets största talanger under ungdomsåren. Och två säsonger i rad utsågs han till den främste unga målvakten i Bosnien och Hercegovina.

2008 flyttade han till Sverige och skrev på för Umeå FC – inte på grund av oroligheterna – utan helt enkelt för att ta nästa steg i karriären. Där stannade han i sex och ett halvt år.

– Jag har haft en agent som bor i Sverige men som ursprungligen kommer från Bosnien och Hercegovina. Han har haft lite koll på den bosniska ligan. Det var han som tog mig till Sverige.

23 år efter Bosnienkrigets början skrev samme Sudar på ett tvåårskontrakt med division I-laget IFK Luleå från Norrbotten.

Efter en kortare utflykt till IFK Mariehamn i Finlands högstaliga var målvakten tillbaka i Sverige.

I slutet av juli fyller han 30 år. Inte långt senare ska han och hans sambo få barn och därför letar Vladimir Sudar efter en plats att rota sig på under en längre period.

Hans flickvän kommer ursprungligen från Boden och redan nu, efter att bara ha gjort en försäsong med IFK Luleå, öppnar han för att stanna karriären ut i klubben.

– Det är svårt att säga just nu. Man vet aldrig vad som kommer att hända i framtiden. Men Luleå är en bra stad att bo i, tjejen är född i Boden till och med. Jag har inga problem med att stanna här och avsluta karriären. Om det behövs, säger Wladimir Sudar.

IFK Luleå

Tränare: Fredrik Waara.

Fjolårsplacering: Tionde plats i division I

Nya spelare: Erido Poli, Vladimir Sudar, Anton Olofsson, James Baldwin, Haris Devic, Gustav Stålnacke, Islam Burman, Viktor ”Viggo” Pettersson och Viktor ”P” Pettersson.

Tappade spelare: Robin Lundgren, Kevin Garcia, Zac Lubin, Viktor Aurell, Robin Schäufele, Daniel Andersson, Magnus Tappert och Malik Faiqi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!