Stjärnan om den tunga tiden: "Extremt viktigt"

Katie Busseys jättematch lyfte Luleå Basket till seger i semifinal ett.Nu berättar stjärnan om den tuffa tiden efter hennes mormors bortgång – och hur det påverkat hennes spel.– Hon levde ett fantastiskt liv, säger Bussey.

Vinnaren. Stjärnan Katie Bussey har hittat slutspelsformen efter den tunga tiden.

Vinnaren. Stjärnan Katie Bussey har hittat slutspelsformen efter den tunga tiden.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/Basket2016-04-06 21:40

För några veckor sedan åkte Katie Bussey hem till USA med omedelbar verkan.

Anledningen var att hennes mormor, och nära vän, hade avlidit. Och Luleå Basket-stjärnan åkte hem till USA för att närvara på hennes begravning och ta farväl.

– För mig var det extremt viktigt att få den där tiden med min familj. Att få en chans att säga hej då till henne. Hon levde ett fantastsikt liv. Det var bara en väldigt viktig sak för mig att få göra, säger Katie Bussey.

Efter tiden på hemmaplan tappade hon, helt förståeligt, lite av rytmen i sitt spel. Den annars superstabila Bussey gjorde ett par sämre matcher – men för henne själv spelade det absolut ingen roll.

– Det kan ha fått mig ur rytm lite grann. Det gör ingenting. Jag oroade mig inte över det just då. Jag ville bara ta in allt som hände just nu. Nu känner jag mig komfortabel igen och nu känner jag att jag verkligen hittat rätt, säger Bussey.

Hur nära var ni varandra?

– Hon bodde tvärs över gatan från oss i 19 år när jag växte upp. Hon var en stor del av mitt liv. Jag hoppas att hon ser oss nu så att hon kan följa våra matcher i slutspelet.

Och precis som amerikanskan säger – nu har hon verkligen hittat rätt.

I den första semifinalen mot Alvik var Katie Bussey, 25, bäst på planen. Hon dundrade i hela 24 poäng och rev dessutom ned åtta returer på drygt 30 minuters speltid.

Hon varvade tuffa trepoängare från dribbling med halvdistansskott och smidiga attacker. Och därför kunde Luleå Basket besegra Alvik med 95-74 på hemmaplan.

– Det kändes bra att få komma tillbaka till den där typen av segrar. I de senaste matcherna har vi fått våra dippar och bara fortsatt att dyka. Nu hände det, vi anpassade oss, omfokuserade och kom tillbaka till sakerna som fungerade för oss, säger hon.

Varför klarade ni av att vända på det just i dag?

– Jag tror att det handlar om fokus. Det är en ny serie och bara att vi känner till hur mycket som står på spel. Vi förlorade senast mot det här laget på hemmaplan. Det var en stor grej för oss och vi ville bara komma ut och känna oss nöjda med sättet som vi spelade på.

När det kommer till hennes egen match, ja, då hade Katie Bussey all anledning att känna sig nöjd.

– Vi hade många spelare som spelade bra. För mig handlade det om att gå tillbaka till grunderna. Komma in i hallen och inte oroa sig över vad som hänt tidigare.

95–74

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!