Projektet som lyfter basketen

Här är integrationsprojektet som ska locka ungdomar till basket. BK Höken har under sommaren anordnat flera veckor med spel och lek i Örnäshallen.

På plats. Ungdomsledarna Tyresse Ogbonna och Stina Degermark har varit på plats i Örnäsets sporthall i en månad.

På plats. Ungdomsledarna Tyresse Ogbonna och Stina Degermark har varit på plats i Örnäsets sporthall i en månad.

Foto: Max Wiik

Luleå/Basket2016-08-04 18:32

NSD anländer till sporthallen på Örnäset under veckans sista sommarbasketträning.

På plats är ett 20-tal ungdomar, både spelare och ledare, i åldrarna 6 till 14 år. Dagen till ära har basketligaspelarna Adam Rönnqvist (BC Luleå) och Anton Kobylak (Jämtland Basket) kommit för att gästa träningen.

– De har varit här förut några gånger. Det är roligt att ha dem här, säger Tyresse Ogbonna, 13, som är en av ungdomsledarna.

– Det kommer lite fler barn när vi får hit Adam och Anton, fyller kollegan Stina Degermark, 12, i.

Fritidsförvaltningen på Luleå kommun har tilldelats 937.310 kronor för att bedriva sommarlovsaktiviteter i Luleå för barn och ungdomar av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor (MUCF).

Initiativtagare från BK Höken är ungdomstränaren Maja Magnusson. Styrelsemedlemmen Eva-Stina Johansson, ansökte om bidrag av Fritidsförvaltningen och beviljades det. Sedan har hon tillsammans med ett antal andra ledare varit drivande i sommarlovsbasketen. Fokus har legat på att integrera – och att ge barn möjligheten att ha gratis aktiviteter utan att vara bunden till en förening.

– Basket är väldigt billigt. Vi har hallen gratis av kommunen, i förening har vi alla bollar och tillbehör vi behöver. Det vi har köpt in för pengarna är vattenpistoler, såpbubblor och ett kubbspel. Annars har vi fokuserat på att barn som kanske inte har så mycket att göra hemma ska få ett ordentligt mål mat om dagen också, säger Eva-Stina Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!