Masken kan bli BC Luleås guldvapen

Sedan Anton Saks skaffade sin ansiktsmask har han lyft sitt spel rejält. Nu kan BC Luleå-forwarden göra som en NBA-legendar – och fortsätta med masken för att lyfta sitt lag till guld.

Tuff. Anton Saks tycker att han ser lite tuffare ut i sin halvnya ansiktsmask.

Tuff. Anton Saks tycker att han ser lite tuffare ut i sin halvnya ansiktsmask.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/Basket2016-03-08 22:02

Säsongen 2003/2004 bröt NBA-stjärnan Richard "Rip" Hamilton sin näsa två gånger under samma säsong. Han tilldelades därför en ansiktsmask.

Efter konsultation med sin läkare – och på grund av skrockfullhet – valde Hamilton att att fortsätta med den hela säsongen (och karriären ut).

Hans lag, Detroit Pistons, vann mästerskapet den säsongen för första gången på 24 år.

2015/2016 i Luleå befinner sig BC Luleå-forwarden Anton Saks i en liknande situation. Storklubben har inte vunnit guld på nio år – och Saks har lyft sitt spel rejält sedan han fick en smäll på näsan och började med, just det, en ansiktsmask.

– Jag har haft den i fyra-fem matcher kanske. Jag måste ha den i tre veckor till. Sen får jag väl välja själv om jag vill fortsätta att ha den eller inte. Jag blir lite tuffare i den (skratt), säger Anton Saks.

Faktum är att 26-åringen haft sitt nässkydd i fem raka matcher nu. Anledningen är en bruten näsa som han ådrog sig i BC Luleås hemmamöte med Nässjö 12 februari.

Matchen direkt efter den brutna näsan spelade han bara sex minuter. Men efter det lyfte den förre landslagsforwardens spel rejält. De senaste fyra snittar han nästan åtta poäng och fyra returer.

Tisdagens hemmamöte med Umeå blev inget undantag. BC Luleå vann med komfortabla 80–65 och Saks svarade för elva poäng, fem returer och tre steals.

– Det går lite bättre nu. Man får lite mer självförtroende i allting. Jag trodde att det skulle gå mycket snabbare att hitta formen. Men det tar tid liksom. Hoppas att jag har hittat den någorlunda nu i alla fall, säger Saks.

Du måste ju fortsätta köra med masken nu. Ni har vunnit alla matcher när du haft den och du spelar riktigt bra.

– Vi får se. Jag tror inte att jag kommer fortsätta med den...

Det finns ju ett "Rip" Hamilton-läge här som du inte bara kan missa.

– Ja, det kanske blir så. Vi får se när den dagen kommer. Om jag ens vågar ta av mig den (skratt).

Segern innebär att BC Luleå slutar tvåa i tabellen och nu väntar Uppsala Basket i slutspelet. Den första kvartsfinalmatchen spelas på måndag i Luleå Energi Arena.

Och Anton Saks har stort förtroende för sitt lag.

– Det är alltid tufft att spela mot dem. Speciellt borta i Fyrishov. Det blir en tuff serie men vi ska absolut vinna. Jag tror det blir en klar vinst men vi måste spela bra för att få det att funka.

80–65

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!