Säsongen var 2000/2001. Det dåvarande Plannja Basket spelade i basketligan och Europa-cupen Suproleague, den tidens motsvarighet till världsklassturneringen Euroleague, och hade en omsättning på 17 miljoner kronor.
Laget vann två av 16 matcher i Suproleague: En mot belgiska mästarlaget Oostende och den andra mot slovenska KK Krka. Lägg sedan till att Plannja ledde efter en period på bortaplan mot cupvinnaren Maccabi Tel Aviv och att Luleåklubbens amerikan Carl Thomas kom tvåa i turneringens poängliga med ett snitt på 22,4. Samme Thomas som någon säsong tidigare spelade försvar på legendaren Michael Jordan i NBA.
– Föreningen hade sin högsta omsättning någonsin. Det året betalade vi och omsatte säkert högst av alla. Överlägset högst. Men då var vi på den nivån att vi spelade ute i Europa. Då kom det pengar från internationella förbundet. Nu har inget lag några pengar från ligan längre, säger klubbdirektören Lars Mosesson.
Inte längre störst budget
Säsongen 2012/2013 slutade LF Basket sjua i grundserien och åkte ut i kvartsfinal mot Uppsala. Senast klubben vann SM-guld för för sex år sedan och nu har övriga basketligaföreningar kommit i kapp – och sprungit förbi LF ekonomiskt. NSD har nu gjort en ekonomisk undersökning med ligans alla klubbdirektörer. Enligt den har Luleåföreningen en spelarbudget på ungefär 5,2 miljoner och betalar inte ut bäst löner i serien längre. Det gör Sundsvall Dragons med en spelarbudget på 6,6 miljoner.
– Det kanske har varit så att vi har betalat bäst av alla. Men det där förändras. De senaste åren tror jag det har varit ganska marginell skillnad från år till år. Sundsvall har varit i toppen något år och vunnit några guld, säger Mosesson.
Det brukar hänga ihop det där, ekonomi och framgångar.
– Jo, visst hänger det ihop i slutändan. Det finns oftast ett samband, säger han.
Men nu ska LF Basket hitta tillbaks till toppen och bli en maktfaktor i basketligan igen. Språngbrädan för denna framgång stavas Luleå Energi Arena. Nu har föreningen ett arenabolag som man äger 50 procent av och på sikt ska det här göra LF Basket till svensk baskets absoluta nummer ett.
– Nu ska vi försöka en bra säsong och se hur långt det räcker. Att sitta här den 21 augusti och fundera på det är inte rimligt. Vi har annat att fundera på, hur vi ska få arenan på plats och göra det här bra, vi ska få laget igång och göra en bättre säsong än tidigare. Vi tar det steg för steg. Det ska bli roligt att gå på basket i år, så mycket kan jag säga.
”En förhoppning”
Enligt vad NSD erfar kan den nya arenan, och allt vad det innebär, göra att klubben ser en omsättningsökning på närmare tio miljoner kronor. Men det är ingenting som klubbdirektör Lars Mosesson vill spekulera i.
– Vi har tittat tidigare vad vi haft i publikintäkter och sådant. Men vi har ändå försökt vara försiktiga med det där. Vi kommer lägga en budget för nästa säsong som kommer ligga på ungefär samma nivå som förra. Men självklart har vi en förhoppning att det kommer bli ett bra år.