Wikström flög till seger på upploppet

Precis som i fjol visade sig lätta steg vara segerreceptet i Ferruformmilens damklass.Ingen kunde konkurrera när Malin Wikström, SK Gränsen, flög in på upploppet.- Och jag har aldrig sprungit 10 kilometer förr. Men det var kul att prova, skrattar hon.

Malin Wikström spurtade ännu lättare än fjolårets milsegrare Lina Alainentalo.

Malin Wikström spurtade ännu lättare än fjolårets milsegrare Lina Alainentalo.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2010-05-24 06:00
Den blott 17-åriga Övertorneålöparens segertid blev fina 37,23, dvs en putsning av snabba Lina Alainentalos (Boden) 37,45 vid fjolårets tävling. Och likheterna slutar inte med snabba tider: båda löparna har en fjäderlätt stil, svår att matcha för tyngre konkurrenter. Och ingen satsar egentligen direkt mot terränglopp...
- Nej, jag bara springer allt jag kommer över, det är så kul. Och så är det ju folkfest här, menar Wikström som inledde i par med andraplacerade Elisabet Clausén (i Luleå Basket den gångna säsongen).
Kan testa maraton
- In till sta’n. Sedan såg jag henne framför någon kilometer innan hon försvann, inte mycket att göra åt, konstaterar Clausén som själv sprang in på 38,32.
- Det gick jättesnabbt i början, 3,30-3,40, men jag försöker plocka rygg hela tiden och tror inte riktigt hon orkade, funderar Wikström som i vintras tog SM-brons med tiden 4.47 över 1500 meter i F17.
Framöver kan det förmodligen bli vad som helst för talangen.
- Det skulle vara kul att prova maraton - men inte i år. Man får inte stirra sig blind på en sak, säger hon och ler.
"Inte bättre än man tränar"
I herrarnas millopp har Mikael Berg en imponerande meritlista. Men Rivieralöparen från Boden har efter en operation i vintras inte riktig ordning på sin fot och fick till slut ge sig mot HSKTs Andreas Andersson-Junkka som sprang in på 34,31 mot Bergs 35,11.
- Jag har inte med mig farten än, det känns som ett j-vla skit. Men man är inte bättre än man tränar sig, det är bara att acceptera, suckar Berg efter tacken för god kamp.
För Andersson-Junkka var nog milformen å andra sidan en trevlig överraskning.
- Mitt fokus ligger ju på bana, 3000 m hinder och 5000 meter, så jag har farten men saknar kanske lite ork på längre distanser, menar Haparandalöparen som kanske får revidera uppfattningen efter segern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om